Beste gaming pc kopen gids

Alhoewel de meeste mensen de grote desktop PC inruilen voor laptops en tablets, is high-end gaming nog steeds een gebied waar een desktop PC niet verslagen kan worden op het gebied van prijs en kwaliteit. In deze categorie kunnen verkopers zoveel aanpassen en tunen als ze willen, waarbij ze processors overclocken en de snelste componenten die beschikbaar zijn gebruiken. Deze koopgids zal je helpen wanneer je de beste gaming PC kopen wilt.

Direct naar:

 

Gaming PC kopen gids:

Behuizing

Desktop computers zijn er in verschillende vormen en afmetingen. Grotere behuizingen bieden ruimte voor grotere en meerdere videokaarten, meerdere harde schijven, uitgebreide koelsystemen en de grootste moederborden met de meeste features. Maar traditionele PCs kunnen een hoop ruimte in beslag nemen in een kleine kamer.

Vandaag de dag zien we veel meer compacte PCs, welke kleine Mini-ITX en Micro-ATX moederborden hebben. Deze passen in een meer compacte behuizing. Ze zijn echter niet voor de gamers die een echte gaming PC kopen willen, aangezien ze vaak niet genoeg ruimte bieden voor de snelste videokaarten en door de kleinere afmetingen is de koeling vaak ook niet optimaal. Ze kunnen echter bijna net zo krachtig zijn als hun veel grotere tegenhangers.

Beste Gaming PC Kopen

 

Videokaart

De volgende belangrijke keuze die je moet maken is de videokaart. De grootste kaarten passen mogelijk niet in alle behuizingen, maar over het algemeen zou je voor de meest krachtige kaart moeten gaan die je kan betalen, aangezien dit het onderdeel is dat de prestaties van je game in grote mate beïnvloedt.

Er is een constante strijd gaande tussen AMD en nVidia op het gebied van videokaarten, waarbij prijsveranderingen, nieuwe architecturen en nieuwe drivers de balans tussen de twee heen en weer doet schommelen.

De AMD R9 380X of de snellere R9 390 zullen je een geweldige game ervaring geven en zelfs de langzamere modellen zullen in de meeste gevallen een fps van 60 kunnen halen met een resolutie van 1920 x 1080. De nVidia GTX 980 is ook een super snelle kaart en levert vaak een iets hogere frame rate tijdens onze testen, maar soms hangt het er ook vanaf welke games je speelt, aangezien sommige games geoptimaliseerd worden voor een bepaald merk.

Probeer nooit te besparen op de videokaart wanneer je een gaming PC kopen gaat. Het is een van de duurste componenten, maar essentieel voor het gamen. Wees niet bang om voor een iets langzamere processor te kiezen als dat betekent dat je een betere grafische kaart kan kopen. Over het algemeen moet je de prestaties van deze twee componenten op een gelijk niveau brengen, zodat je voorkomt dat een de prestaties van de ander beperkt en dat je dus het beste uit beide kan halen.

Je kan geld besparen met videokaarten die overclocked zijn. Deze zijn iets sneller, maar pas wel op, aangezien je mogelijk tegen problemen aan kan lopen. Over het algemeen werkt alles echter naar behoren en kan je vaak prestaties behalen die dichter in de buurt komen van een beter model videokaart, maar voor een lagere prijs.

Dual-kaart oplossingen kunnen ook een goed idee zijn, maar dit hangt grotendeels af van de prijzen van de beschikbare kaarten. Als je een moederkaart hebt die SLI of CrossFireX ondersteund, dan kan je ook altijd later nog besluiten of je een tweede videokaart wilt kopen. Hierbij gaan we er uiteraard vanuit dat je genoeg ruimte in je behuizing en een voeding hebt die de extra benodigdheden aan kan. Als je soms nostalgisch oude games wilt spelen, dan loop je mogelijk met deze configuratie tegen problemen aan en alhoewel de ondersteuning voor SLI en CrossFireX steeds beter wordt, is het ook niet gegarandeerd dat je probleemvrij kan gamen met de nieuwste games. Mochten er problemen zijn, dan wordt er echter vaak snel een driver update door nVidia of AMD uitgebracht om dit te verhelpen.

Mooiste Gaming PC Kopen

 

Processor

De grafische processor drijft misschien grotendeels de game ervaring aan, maar een PC heeft nog steeds een centrale processor nodig. De nieuwste Skylake processors van Intel zijn momenteel het beste wat je kan vinden en dan moet je voor een i5 of i7 kiezen. Het prestatieverschil tussen de twee is meestal niet erg groot en vaak kan je een i5 in zoverre overclocken dat deze zelfs sneller is dan een standaard i7, maar hier moet je uiteraard wel mee oppassen. Als je het geld hebt, dan raden we een i7 aan en dan specifiek de K versie. Let ook op de overclock mogelijkheden van een processor, aangezien sommige nieuwe modellen soms beperkingen hebben op dit gebied en dan kan je met een ouder model in de toekomst mogelijk betere prestaties bereiken.

We gebruiken PCMark om de algehele prestaties van een machine te bepalen en alhoewel de meeste fabrikanten vaak dezelfde machines aanbieden, zit er soms een verschil in de snelheid van het geheugen (DDR3 of DDR4) en de SSD. Grafische kaarten spelen ook een rol bij bijvoorbeeld het converteren van videoformaten en dit is ook weer terug te zien in de algehele PCMark score.

Een goede koeling is essentieel als je niet wilt dat een gaming CPU en GPU oververhit raakt. De goedkope CPU koelers die je in familie PCs terugvindt is gewoon niet voldoende hiervoor. Dus houdt rekening met grote heatsinks en meerdere ventilatoren. Waterkoeling is minder luidruchtig en biedt een betere koeling dan lucht. Stoffilters aan de ventilatoren kunnen daarnaast de hoeveelheid vuil die je game machine verstopt verminderen en zodoende voorkomt dat je computer nog meer lawaai maakt en heter wordt.

Gamers willen graag dat hun systemen erg gaaf uitzien, maar de behuizing moet wel praktisch zijn. Interne kabelmanagement helpt de luchtstroom en fan controllers maken het mogelijk om het geluid te verminderen of de koeling te verbeteren wanneer dat nodig is.

Goedkoopste Gaming PC Kopen

 

Randapparatuur

Zoek naar een monitor die groot en helder is en een snelle reactietijd biedt. Twisted nematic (TN) panelen bieden de snelste reactietijden, maar in-plane switching (IPS) panelen zijn nu ook snel genoeg en bieden veel betere kleuren. Hun wijdere kijkhoeken zorgen er daarnaast voor dat iedereen vanuit elke hoek een goed beeld krijgt. Als je een console gamer bent, dan moet je naar een monitor zoeken met meerdere HDMI ingangen, zodat je deze met de PC kan verbinden en kan schakelen tussen de twee.

Het toetsenbord en de muis die je gebruikt kunnen ook een groot verschil maken in je game prestaties. Als je een enthousiasteling bent, dan zou je randapparatuur moeten kopen dat speciaal voor gaming gemaakt is. Mogelijk kan je profiteren van de betere reactie van bedrade in plaats van draadloze apparaten, alhoewel de draadloze technologie vandaag de dag wel een stuk beter is geworden. Zoek naar een game muis met een hoge polling rate en toetsenborden met programmeerbare toetsen en backlight. Kwalitatieve mechanische toetsen op toetsenborden hebben een beter gevoel en houden het langer uit dan goedkope membraan toetsen. Sommige hebben opvallende W, A, S en D toetsen met een andere kleur of textuur.

Een gaming geluidskaart kan je een nog meer inlevende ervaring bieden, alhoewel de meeste moederborden vandaag de dag ook al erg goede onboard geluidskaarten hebben. Overweeg ook een gaming headset met een ingebouwde microfoon.

 

Garantie

De garantie is ook zeker een belangrijk onderdeel en vooral wanneer je een gaming PC kopen gaat, aangezien de kosten van een top systeem al snel tussen de €1000-1500 kan liggen. Hoe langer de garantie hoe beter, maar let wel op dat het een garantie op onderdelen en arbeid is en niet alleen arbeid.

We hopen dat je aan de hand van dit artikel een mooie gaming pc kopen kan. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat deze dan gerust hieronder achter. Vergeet tot slot ook niet om een goede gamestoel aan te schaffen, zodat je optimaal kan genieten van je games. Veel succes!

Gamestoel .com
Logo