DXRacer Racing Pro R131 review

Gaming chairs zijn een deel van ons leven. We hebben er al heel wat getest en we zijn altijd blij als een nieuwe stoel uitkomt. Deze keer hebben we de kans om een gamestoel van DXRacer, een zeer bekend bedrijf, te beoordelen. Dit merk heeft een geschiedenis die teruggaat tot 2001.

Het bedrijf begon met de productie van autostoelen voor extravagante sportauto’s, wat in eerste instantie een zeer veeleisend en echt concurrerend veld is. Na vijf jaar besloot DXRacer zich ook op de markt van gamestoelen te begeven. In deze DXRacer Racing Pro R131 review bespreken we van de meest recente modellen van het bedrijf.

Esthetiek en ergonomie zijn het belangrijkste bij gamestoelen, samen met een betaalbaar prijskaartje natuurlijk, wat bijna altijd een probleem is in deze markt. Als zodanig biedt DXRacer een breed scala aan stoelmodellen aan via de website, waaronder enkele speciale gamestoelen.

Er zijn stoelmodellen die gericht lijken te zijn op standaard gebruikers en anderen die zich richten op mensen die bereid zijn om meer geld te investeren in meer kwaliteit, comfort en accessoires. In deze DXRacer Racing Pro R131 review gaan we de stoel samen met onze collega’s evalueren. Deze stoel maakt gebruik van een eenvoudige variant van de bekende kuipstoel met een hoge rugleuning en de typische ergonomie van de meeste stoelen. Hij kan echter iemand met een gewicht tot 115 kg dragen, wat meer is dan veel andere stoelen.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de DXRacer Racing Pro R131

Positief

 • Algehele bouwkwaliteit
 • Zachte PU-bekleding
 • Verstelbare en afneembare nek- en onderrugkussens
 • Aanpasbare afmetingen
 • Stalen frame
 • Schommelfunctie
 • 4D-armleuningen
 • Zes verschillende kleurenopties
 • Optionele accessoires

Negatief

 • Niet super betaalbaar ten opzichte van vergelijkbare modellen
 • Kleine afmetingen
 • Het instellen van de armleuningen is moeilijk
 • Beperkte kanteling (135 graden)
 • Het schommelmechanisme is een beetje stijf

 

Belangrijkste kenmerken

 • Zittingbreedte: 44 cm
 • Totale hoogte (incl. onderstel): 137 – 147 cm
 • Breedte van de rugleuning (schouderhoogte): 53 cm
 • Verstelbaarheid van de armleuningen: 4D
 • Gasveer: klasse 4
 • Maximaal gewicht (gebruiker): 115 kg
 • Schommelmechanisme: Ja

 

Verpakking

De stoel werd voor deze DXRacer Racing Pro R131 review geleverd in een enorme, harde kartonnen verpakking. Afgezien van een paar krassen leek de verpakking in goede staat te zijn; in ieder geval door er simpelweg naar te kijken. De bedrijfsnaam en het logo staan bovenaan, evenals het officiële adres van de website. Op de verpakking staan een paar stukjes algemene informatie en er staat een grote hoofdletter “A” op de voorkant, samen met de tekst “Sit better, work harder, game longer (zit beter, werk harder, speel langer)”.

 

Inhoud

Alle inhoud is bedekt met een kunststof membraan en extra schuimplaten.

Het pakket bevat het volgende:

 • Rugleuning van de stoel
 • Zitgedeelte met voorgemonteerde armleuningen (2x)
 • Vijfspaaks onderstel
 • Kantelmechanisme/hoogteverstelling
 • Klasse 4 gasveer
 • Hydraulisch systeem/stofkap
 • Zwenkwielen (5x)
 • Zijkappen (2x)
 • Nekkussen
 • Onderrugkussen
 • Plastic bedekking voor het onderstel (rode strepen) (x5)
 • Twee geïllustreerde handleidingen van één pagina
 • Inbussleutel (1x)
 • Bout met ringen (1x)

 

Assemblage

Het is altijd het beste om iemand anders je te laten assisteren bij de montage van een gamestoel. De gebruikershandleiding is meestal een soort van klein zakboekje, maar deze keer bestond hij maar uit één pagina. De juiste manier om hier te beginnen is echter door het onderstel om te draaien en de zwenkwielen te installeren. Om de wielen te plaatsen, moet er een beetje druk worden uitgeoefend om de wielen in hun openingen te krijgen. Als de wielen eenmaal op hun plaats zitten, draai je het onderstel weer om. In elke opening, op de middelste na, wordt dan een rode plastic strip (waarvan er vijf zijn) geplaatst.

Daarna moet de gasveer in het midden geplaatst worden. De stofkap gaat daarna daar overheen. Het zitgedeelte moet nu omgedraaid worden. Daaronder zitten vier bouten die met de inbussleutel van de DXRacer moeten worden verwijderd. Het kantelmechanisme wordt bevestigd aan de metalen balken, waarbij de draaiknop naar de voorkant van het zitje wijst. De bouten gaan nu terug naar hun respectievelijke plaatsen, waardoor het kantelmechanisme wordt vastgezet. Nadat het kantelmechanisme is vastgezet, plaats je het zitje op de gasveer. De twee meegeleverde plastic hendels moeten de metalen handgrepen onder het zitje bedekken en kunnen als laatste worden geïnstalleerd.

Daarna volgt de installatie van de rugleuning. Aan elke kant van de rugleuning zitten twee bouten die met de inbussleutel verwijderd moeten worden. Er gebeurde echter iets onverwachts toen we deze verwijderde tijdens deze DXRacer Racing Pro R131 review. Nadat de bouten en de ringen waren verwijderd, werd de bekleding van de stoel gespannen, met grote openingen tussen het frame van de stoel en de bekleding. Bij het verwijderen van de bouten vielen er dus twee samen met de ringen tussen een spleet. Een naald en een tang boden echter redding. We zouden in de problemen zijn gekomen als we alleen de inbussleutel bij de hand hadden gehad. Dat gezegd hebbende, biedt DXRacer wel een extra bout in de bundel. Tot slot moeten de metalen beugels van het zitgedeelte worden uitgelijnd met de openingen in de bekleding van de rugleuning.

Alle vier de bouten moeten in hun oorspronkelijke positie worden teruggedraaid om de rugleuning vast te zetten. De laatste stap van de montage is het plaatsen van de twee plastic kappen bovenop de metalen beugels.

 

Eerste indruk

De Racing Pro R131 is de eerste nieuwe stoel van het populaire merk DXRacer die we nu sinds lange tijd bespreken. We keken dan ook met grote verwachting uit naar de komst van deze stoel. Nadat we de verpakking hadden geopend, was de zwarte rugleuning met twee rode strepen het eerste wat ons opviel. De stoel is versterkt met een stalen frame en bestaat uit een matte PU-bekleding. De rugleuning is hoog en lijkt smal genoeg samen met het zitgedeelte. Zowel de rugleuning als het zitje hebben afgeronde randen. We zullen de stoel uiteraard ook testen tijdens deze DXRacer Racing Pro R131 review, om te zien of hij de gebruiker überhaupt beperkt.

dxracer racing pro r131 review

Vergelijk prijzen nu bij:

De PU-bekleding probeert het uiterlijk van echt leer na te bootsen, maar is echt zacht en heeft een gladde afwerking; het voelt bijna aan als suède. Zwart is niet de enige kleur die deze stoel heeft. Ons proefmodel gebruikt een combinatie van twee kleuren; het is voornamelijk zwart met rode geometrische vormen over het hele oppervlak. Deze stoel hoort zeker thuis op een gameplek.

 

Rugleuning

Zoals gezegd zijn zowel de rugleuning als het zitgedeelte voorzien van een stalen frame, wat een lichaamsgewicht tot 115 kg ondersteunt. Dit is de eerste stoel met onvolledige productafmetingen op de website van het bedrijf die we zijn tegengekomen, waardoor we onze eigen metingen uit moesten voeren tijdens deze DXRacer Racing Pro R131 review.

De rugleuning is 88 cm hoog en 53 cm breed. Met die afmetingen lijkt het erop dat de rugleuning niet bedoeld is voor gebruikers met brede schouders. Het is niet alleen het oppervlak dat in contact komt met het lichaam dat klein is, maar ook de afgeronde randen zorgen voor een strakke pasvorm, of een ongemakkelijke. De vulling lijkt echter zacht, waardoor deze stoel voor de rest vrij comfortabel is om in te zitten. Als je de voorkeur geeft aan zachte vulling, dan zal deze Racing Pro R131 zeker bij je in smaak vallen. De schuimdichtheid van deze stoel kan niet worden omschreven als “hard” of “zacht”, maar is eerder ergens daar tussenin, met een lichte neiging naar de zachtere kant.achterkant racing pro r131

De kanteling van de rugleuning kan met een hendel aan de rechterkant van het zitje worden versteld en varieert van 90-135 graden. Aanvankelijk dachten we tijdens deze DXRacer Racing Pro R131 review dat de kanteling van de rugleuning meer dan 135 graden was, maar dat is niet het geval. Omdat we gamestoelen zijn tegengekomen die veel verder gaan dan 135 graden, is dit een klein minpunt ten opzichte van vergelijkbaar geprijsde modellen. Een draaiknop onder de zitting wordt gebruikt om schommeling van de rugleuning in te stellen. De knop draait met de klok mee, wat de weerstand verhoogt of juist verlaagt.

Aan de linkerkant van de stoel en onder het zitgedeelte bevindt zich een hendel voor de kantelvergrendeling. Er zijn daarnaast twee plastic kappen die mooi passen bij de algehele uitstraling van de stoel. Deze bedekken de bouten die de rugleuning vastzetten.

De rugleuning is voornamelijk bekleed met zwarte PU-bekleding, die vervolgens wordt versierd met rode geometrische motieven en een zwart stikselpatroon dat lijkt op driehoeken of pijlen. Zo’n uitstraling past zeker goed in een gameplek. De openingen voor de banden van het onderrugkussen hebben dezelfde roodachtige kleur als de andere rode accenten van de stoel, en er loopt een “koord” van dezelfde kleur langs de hele buitenrand van de stoel.dxracer racing pro r131 review

De naam van het merk verschijnt op de hoofdsteun in witte letters en hoofdletters, met in plaats daarvan de “A” in rood. De stiksels van de bedrijfsnaam en het logo zijn niet vlekkeloos, maar de stiksels op de rest van de stoel lijken heel goed.

Aan de achterzijde van de rugleuning zitten twee rode strepen die bij de hoofdsteun beginnen en recht naar beneden gaan, wat de esthetiek van de kuipstoel verder versterkt.

 

Zitting

Het zitgedeelte is 44 cm breed en 46 cm diep. Door deze afmetingen en de verhoogde randen lijkt deze stoel kleiner dan andere stoelen die we tot nu toe hebben besproken, wat betekent dat hij niet geschikt is voor grotere gebruikers.

Hoewel deze stoel is versterkt met een stalen frame en twee elastieken banden om iemand met een gewicht van 115 kg comfortabel te kunnen dragen, is het mogelijk dat iemand van dat gewicht niet comfortabel in de stoel kan zitten. In tegenstelling tot de rugleuning, lijkt de zitting een beetje kleurrijker te zijn. De rode details zijn gaaf, een echte blikvanger. Het zitgedeelte lijkt te zijn voorzien van een vulling die beter is en het voelt stevig genoeg aan.

dxracer racing pro r131

Vergelijk prijzen nu bij:

De hoogte van het zitje loopt uiteen van 49-56 cm boven de grond, wat in ieder geval voldoende is voor de hoogste bureau’s in ons kantoor. De hoogte kan worden versteld met een hendel aan de rechterkant van het zitje. Het merk van de stoel verschijnt op een beetje zwart katoen langs de linkerkant van de stoel.

 

Armsteunen

De armsteunen zijn gevuld, maar niet erg zacht en gemaakt van PU. De afstand tussen de twee is 44 cm, wat niet een hoop is. Ze zijn echter 4D en dus uitgerust met drie knoppen, waarmee je de leuningen kan draaien, in hoogte kan verstellen en naar voren en achteren kan bewegen. De armsteunen kunnen ook naar links of rechts bewogen worden met knoppen onder het zitgedeelte. Dit betekent dat het mogelijk is om een ietwat grotere afstand tussen de armsteunen te creëren.

 

Hydraulica

De R131 is voorzien van een stalen frame en er is een metalen onderstel waarop we het kantelmechanisme onder het zitje hebben bevestigd. Er is een draaiknop om het kantelmechanisme aan te passen; deze maakt het kantelmechanisme van de stoel losser of strakker. Deze stoel wordt geleverd met een metalen klasse 4 gasveer, die verantwoordelijk is voor alle hoogteverstellingen en de schommelfunctie. De stoel heeft ook de mogelijkheid om met gemak 360 graden te draaien.

 

Vijfspaaks onderstel en zwenkwielen

Het zwarte vijfspaaks onderstel is gemaakt van aluminium, waardoor deze licht genoeg is en het heeft een glanzende afwerking. Dit onderstel is echter een beetje anders dan de meeste die we tot nu toe hebben gezien. In eerste instantie leek het overal zwart te zijn, maar een blik op de montage-instructies liet zien dat er rode plastic strepen in de gaten moesten worden aangebracht. Met die op zijn plaats is het onderstel bedekt met rode accenten, wat goed past bij de algehele esthetiek van de stoel.

De 7,62 cm zwenkwielen hebben dezelfde glanzende afwerking als het onderstel. Ze beginnen vrij gemakkelijk te rollen op een glad oppervlak en zijn stil tijdens het rollen. We nemen aan dat een dikkere vloerbedekking geen probleem vormt voor deze wielen. Deze stoel is nu al enkele weken in gebruik en de zwenkwielen draaien nog steeds net zo goed als in het begin.

 

Ondersteuningskussens

Omdat deze stoel geen geïntegreerde onderrug- of neksteun heeft, zijn er twee kussens meegeleverd voor comfort. Beide kussens zijn bekleed met hetzelfde zwarte PU-materiaal als de rest van de stoel.

Het nekkussen is kleiner en zacht en heeft een rode streep langs de zijkant en het logo van het bedrijf is geborduurd in een wit lettertype. Het onderrugkussen is breder, heeft dezelfde stiksels als de rugleuning en de serie van de stoel is geborduurd in wit lettertype.

 

Gebruik van de DXRacer Racing Pro R131

De DXRacer Racing Pro R131 is zeker een stoel van goede bouwkwaliteit, iets waar je je direct bewust van bent op het moment dat je hem monteert. Het zitgedeelte is versterkt met drie metalen balken en twee elastische banden voor extra ondersteuning en comfort. De rugleuning is hoog genoeg, biedt ondersteuning en bevordert een rechte lichaamshouding. Zowel de rugleuning als het zitje zijn echter vrij beperkend.

We hebben al gezegd dat we deze stoel vrij smal vinden en zijn afmetingen bewijzen dit. De afstand tussen de armleuningen kan een probleem zijn voor gebruikers met een gewicht van meer dan 75 kg. De knoppen onder het zitje maken het echter wel mogelijk om de armleuningen verder uit elkaar te schuiven. Toch zorgen de afgeronde randen van zowel de rugleuning als het zitje voor een gevoel van opsluiting. Door de slanke afmetingen van deze stoel past hij mooi in een gamekamer of op een plek waar ruimte een luxe is.dxracer racing pro r131 review

Vergelijk prijzen nu bij:

Het nekkussen is heel zacht en kan op twee verschillende manieren worden versteld of helemaal worden verwijderd als je deze niet fijn vindt. Het onderrugkussen is echt breed en bedekt het hele bekkengebied. Deze is horizontaal verstelbaar, waardoor verschillende soorten personen hem kunnen gebruiken. Omdat er meer dan drie gebruikers uitgebreid gebruik hebben gemaakt van deze stoel tijdens deze DXRacer Racing Pro R131 review, was het enige kussen dat door een van onze gebruikers werd verwijderd het onderrugkussen. Dit was te wijten aan het feit dat deze stoel niet erg diep is, waardoor deze specifieke gebruiker een beetje naar de rand van de stoel werd geduwd.

De armleuningen zijn 4D en zijn in alle richtingen verstelbaar. Ze zijn breed en lang en de vulling is wat hard. Daarnaast vonden we het moeilijk om deze armleuningen te verstellen. De gasveer en de rugleuning zijn verstelbaar en werken soepel. Het schommelmechanisme is echter een beetje stijf in vergelijking met andere stoelen. De zwenkwielen rollen gemakkelijk mee. Omdat we bang waren dat hij uit zichzelf zou gaan rollen, plaatste we het liefst onze voeten op de vloer.

Accessoires

DXRacer biedt een aantal accessoires voor aanpassingsmogelijkheden via hun website. Zo is een ander ontwerp van het hoofdsteunkussen in verschillende kleuren beschikbaar. Zwenkwieltjes met verschillende kleuren zijn ook te vinden voor en daarnaast ook een voetsteun met verschillende kleuren. Alhoewel deze laatste aardig prijzig is, zijn we geneigd om hem te kopen, aangezien we dit nog nooit op een gamestoel hebben gezien.

 

Conclusie van de DXRacer Racing Pro R131

Een snelle online zoektocht naar gamestoelen laat zien dat de naam DXRacer vaak voorkomt. Dat is echter geen verrassing, want DXRacer is nu al meer dan vijftien jaar actief op deze markt. Met deze expertise is DXRacer een van de belangrijkste merken als het gaat om de productie van gamestoelen. De Racing Pro R131 is de eerste nieuwe gamestoelen die we beoordeeld hebben van het bedrijf en we zijn eerlijk gezegd erg onder de indruk van de bouwkwaliteit tijdens deze DXRacer Racing Pro R131 review.

Dat bekende ontwerp van de kuipstoel is wat deze stoelenserie als zijn eigen ontwerp heeft aangenomen. De stoel is versterkt met een stalen frame en de vulling is voor bijna iedereen geschikt. De PU-bekleding voelt erg aan als suède en met zijn rode en zwarte kleurencombinatie lijkt de Racing Pro R131 een ideale keuze voor gamekamers. Dit is vooral het geval wanneer ruimte beperkt is, dankzij zijn smalle afmetingen.

dxracer racing pro r131

DXRacer beweert dat deze serie een gebruiker met een gewicht tot 115 kg dragen. De afmetingen van de Racing Pro R131 en de afgeronde randen van zowel de rugleuning als het zitje zorgen echter voor een vrij beperkt zitgedeelte voor zelfs de drie gebruikers die minder dan 80 kg wogen tijdens deze DXRacer Racing Pro R131 review. Bovendien is de afstand tussen beide armleuningen vrij kort en we vonden het moeilijk om deze te verstellen.

racing pro r131

Aan de andere kant lijken de zwenkwielen bijna op een houten vloer te glijden. De kanteling van de rugleuning had ook meer dan 135 graden mogen zijn, aangezien we gamestoelen zijn tegengekomen die veel verder gaan dan dat. Zowel het kantel- als het hoogteverstelmechanisme waren echter soepel, wat het gebruik van deze stoel een stuk makkelijker maakte, omdat dat de verstelmogelijkheden zijn die we meestal met een stoel gebruiken.

dxracer racing pro r131 review

De Racing Pro R131 is verkrijgbaar in zes verschillende secundaire kleuren; paars, oranje, groen, blauw, wit en rood. De primaire kleur voor alle opties is zwart. Al met al is de Racing Pro R131 een goed gemaakte gamestoel, maar het is moeilijk om voor te stellen dat een gebruiker van 115 kg comfortabel in deze stoel kan zitten.

Vergelijk prijzen nu bij:

Gamestoel .com
Logo