Game pc kopen tips

Wil je gamen op een PC? Koop dan een desktop. Alhoewel notebooks de laatste jaren een stuk beter zijn geworden, zijn ze tot op de dag van vandaag nog steeds een compromis oplossing. Snelle processors en videokaarten hebben een hoop energie nodig en zorgen voor flink wat warmte. Dit houdt in dat mobiele systemen de prestaties enigszins moeten beperken om een laptop draagbaar te houden. Zelfs een redelijk simpele desktop kan de huidige consoles aan en de meeste veeleisende games in 1080p afspelen. Wil je meer? Nou dat kan. De meest krachtige game PCs zijn meerdere keren sneller dan de minst krachtige en elke gradatie van prestaties tussen die uitersten is beschikbaar. Het gaat echter meer dan alleen om rauwe paardenkracht. Upgrademogelijkheden, opslag en het toevoegen van andere kaarten moet je ook aan denken. In deze gids zullen we je helpen om de juiste keuzes te maken, zodat je een game pc kopen kan voor een verrassend lage prijs.

Direct naar:

 

Game pc kopen gids:

De behuizing

De meeste gamers starten met de hardware in de computer. Daar zullen we snel genoeg mee beginnen, maar voordat we daar aan toe komen willen we het eerst over de behuizing hebben.

Gaming computers zijn er in verschillende vormen en afmetingen. Er zijn mini systemen zoals de Falcon Nortwest Tiki, midi towers zoals de Acer Predator en grote reuzen zoals de Origin Millenium.

Mini systemen zijn klein. Ze zijn niet hinderlijk en passen op plekken waar je met de grotere systemen niet eens aan hoeft te beginnen. Ze zijn ideaal voor gamers die niet een groot bureau hebben of een desktop willen gebruiken in een home theater. Voor iets kleins kiezen kan echter de toekomstige upgrademogelijkheden beperken en sommige kleine PCs maken een hoop lawaai.

Midi towers zijn een goede compromis en ideaal voor de meeste personen. Ze zijn klein genoeg om onder, op of in een normaal bureau te passen, maar groot genoeg voor upgrademogelijkheden en acceptabele koeling. Uitstraling of het gebrek daar aan is het enige minpunt. De meeste midi towers zijn dertien in een dozijn en lijken allemaal op elkaar.

Goedkoopste Game PC Kopen

Tot slot komen we tot de reuzen die bekend zijn als big towers. Ze zijn vaak zo groot dat ze niet op een bureau passen zonder aan de voor- of achterkant uit te steken en sommige big towers zijn zo hoog, dat ze niet eens onder je bureau passen. Deze towers zijn vaak wat duurder dan midi towers, maar je kan makkelijk onderdelen upgraden en sommige videokaarten zijn te groot voor een midi of mini tower.

Op sommige websites kan je je eigen pc samenstellen en kan je een tower uitkiezen. We raden aan om voor een big tower te kiezen als je de ruimte daarvoor hebt, maar zorg ervoor dat je goed naar de afmetingen hebt gekeken voordat je een koopt. Heb je niet genoeg ruimte, dan is een midi tower vaak goed genoeg. Kleinere systemen zijn geweldig, maar zijn vaak een niche oplossing. Je zou alleen maar een moeten kopen als je weinig ruimte hebt of om esthetische redenen.

 

Begin met het hart: de processor

Wanneer je een game pc kopen gaat (zelf samengesteld of van te voren geconfigureerde modellen van Dell of HP) zal de processor de eerste specificatie zijn die je ziet en daar is een goede reden voor. De processor bepaald hoe een systeem zal presteren met de meeste software.

Je eerste keuze zal tussen een dual- of quad-core processor zijn. We raden een quad aan, tenzij je budget extreem laag is (€600 of minder). Een dual-core processor is meestal prima, maar sommige moderne games maken gebruik van extra cores en kunnen slecht presteren door een dual-core CPU.

Gamers met een hoop geld worden mogelijk verleidt door de hexa- en octo-core processors van Intel. Deze hebben echter een premium prijs en zijn niet nodig voor het gamen. We raden ze alleen aan, aan kopers die zich niet druk maken over de uiteindelijke prijs. Hetzelfde geld voor de Extreme Edition processors van Intel.

Intel is de beste keuze tenzij je budget lager dan €1.000 en dan zijn ze nog steeds de betere keuze. Alhoewel AMD competitief is in sommige prijsklassen, bieden alle processors van het bedrijf een slechte single-thread prestatie. Ze zijn goed wanneer je een quad-core (of betere) chip aan wilt schaffen en een beperkt budget hebt, maar de quad-core chips van Intel zijn over het algemeen beter voor games als je ze kan betalen.

Beste Game PC Kopen

 

Een geweldige GPU zorgt voor een geweldige gaming pc

De videokaarten zijn net zo belangrijk als de processor. Dit onderdeel is verantwoordelijk voor het creëren van prachtige graphics op je scherm. Snellere videokaarten maken betere en soepelere graphics mogelijk en geven vaak een meer inlevende ervaring.

Als een gamer wil je met een wijde boog om de low-end kaarten lopen. Bij Nvidia betekent dit dat je geen producten moet kopen die een 20, 30 of 40 in hun modelnummer hebben (zoals de GT 730). Bij AMD moet je de kaarten vermijden die een 4, 5 of 6 als tweede getal in hun modelnummer hebben (zoals de R7 240).

De beste compromis in prijs-prestatie kan je over het algemeen vinden in middenklasse kaarten, zoals de Nvidia GTX 960 en de AMD Radeon R9 380. Deze kunnen bijna alle games afspelen in 1080p met de hoogste instellingen. Als je er zeker van wilt zijn dat games soepel spelen of met een nog hogere resolutie wilt spelen (zoals 2.560 x 1.440 of 4K), dan zou je een kaart moeten kopen die nog krachtiger is.

Wanneer je een game pc kopen gaat bestaat er de kans dat je een keuze moet maken tussen twee kaarten die gelijk zijn, maar een verschillend geheugen hebben. Meer geheugen alleen heeft niet een significante impact op de algehele prestaties, maar meer geheugen laat een videokaart wel meer data verwerken voordat deze het niet meer aan kan. We raden tenminste 1GB geheugen aan als je een beeldscherm hebt die een resolutie van minder dan 1080p heeft en tenminste 2GB als je een 1080p beeldscherm hebt. Als de resolutie van je monitor zelfs nog hoger is, dan zou je een kaart moeten kopen met 3GB en 4GB is eigenlijk nog beter.

Nvidia en AMD gaan aardig gelijk op in alle prijsklassen. De eerste heeft over het algemeen een kleine voorsprong, maar het scheelt niet veel. Als je geen voorkeur hebt, dan hangt de keuze tussen de merken mogelijk af van wat er in de aanbieding is op de dag dat je een game pc kopen gaat.

We raden niet aan om meerdere videokaarten te kopen. Alhoewel ze de potentie hebben om erg snel te zijn, loop je met een configuratie met meerdere kaarten vaak tegen driver of ondersteuningsproblemen aan, waardoor voorkomen wordt dat je ze volledig kan benutten. Daarnaast zijn ze ook luidruchtiger en warmer dan een enkele kaart.

Game PC

 

Verspil niet te veel geld aan te veel RAM

De Acer Predator is een perfect voorbeeld van hoe marketing soms belangrijker voor een bedrijf is dan de eigenlijke prestaties. Dit systeem is relatief betaalbaar en heeft 32GB RAM geheugen. Dat is krankzinnig, maar niet ongewoon. Waarom? RAM is relatief goedkoop, dus als een bedrijf meer toevoegt lijkt het dat een systeem krachtig is voor consumenten die hier niet veel verstand van hebben. Laat je niet verleiden. De meeste games die vandaag de dag verkocht worden draaien perfect op een computer met alleen 8GB RAM. Voor een meer serieuze gaming pc raden we echter 16GB aan. Alles daarboven is totaal nutteloos. Extra geheugen zorgt er niet voor dat een game soepeler gaat draaien, maar wordt gewoon niet gebruikt. Al het geld dat je mogelijk aan meer dan 16GB RAM wilt spenderen, kan je beter investeren in een onderdeel dat er echt toe doet.

 

Solid-state drives zijn duur maar handig

De meeste computers die vandaag de dag verkocht worden hebben tenminste een harde schijf van 500GB en in de meeste gevallen zelfs 750GB of 1TB. Meer ruimte is beter, maar ongebruikte ruimte is niet nodig, dus onze aanbeveling is simpel: koop zoveel ruimte als dat je nodig hebt.

Of je een computer met of zonder een solid-state drive (SSD) moet kopen is een lastigere vraag om te beantwoorden. SSDs zijn veel duurder dan traditionele harde schijven wanneer je naar GB per euro kijkt. Ze hebben ook geen impact op de in-game prestaties. Maar toch raden we aan om een SSD te kopen als je die kan betalen en bij voorkeur eentje met meer dan 200GB opslagruimte. Waarom? Laadtijden. Een SSD is vele malen sneller dan een traditionele harde schijf. Voor games betekent dit bijvoorbeeld dat je level binnen 5 tot 10 seconden is geladen in plaats van 30. Games met korte laadtijden starten soms bijna direct op.

Als je ervoor kiest om een SSD te kopen, zorg er dan voor dat het besturingssysteem hier ook op geïnstalleerd wordt. Je besturingssysteem zal veel sneller opstarten en dat geld ook voor alle andere programma’s. Daarom raden we ook aan om een SSD te kopen met meer dan 200GB opslagruimte. Windows neemt namelijk aardig wat ruimte in beslag en met een kleine SSD heb je dan maar ruimte voor een handvol games.

Beste Game PC

 

Verlies geen geld aan onnodige accessoires

Nadat je vastgesteld hebt welke processor, videokaart, RAM geheugen en harde schijf je wilt hebben, zal je nog een hoop extra dingen kunnen selecteren, waaronder geluidskaarten, Ethernet adapter, extra USB poorten en nog meer.

Deze extra’s zijn echter niet 100% nodig. De moederborden van vandaag de dag worden geleverd met een ingebouwde geluidskaart, Ethernet adapter en bulten connectiviteitsopties. Sommige worden zelfs standaard geleverd met Wi-Fi en Bluetooth. Deze hebben speciale kaarten hiervoor veel minder een vereiste gemaakt. Dit betekent echter niet dat ze nutteloos zijn, maar sla dit over als je niet al weet dat je een specifieke add-on kaart nodig hebt om een bepaalde reden.

 

Conclusie Game pc kopen

Een game pc kopen vereist een balans. Geen enkel onderdeel zou moeten domineren zonder de anderen op een gelijk niveau te brengen en onnodige hardware zou je moeten dumpen om de prijs zo laag mogelijk te houden. Zo is bijvoorbeeld een systeem met 32GB RAM en een dual-core processor totaal niet logisch. Het geld dat je gespendeerd hebt aan die hoeveelheid geheugen kan je beter investeren in een snelle quad-core processor.

Je moet je niet laten verleiden om de perfecte balans te behouden. Wanneer je een game pc kopen gaat wordt je gebombardeerd door advertenties die beweren dat je een echt een mooie Ethernet kaart nodig hebt die zogenaamd je prestaties in multiplayer games verbetert of drie GPUs of een computer met de afmetingen van een kat.

Terwijl je een lange lijst met computers doorspit en je computer samenstelt moet je jezelf altijd een vraag stellen: Zorgt dit ervoor dat games er beter uitzien en spelen? De informatie in deze gids zal je helpen om die vraag te beantwoorden en als het antwoordt nee is, dan heb je het niet nodig.

Goedkoopste Game PC

Vergeet tot slot ook niet om een goede gamestoel te overwegen, aangezien je zo comfortabel mogelijk zou moeten genieten van je game pc.

LEES OOK: Game laptop kopen? Dit zijn de 5 beste.
LEES OOK: Hoe een Game Monitor kopen?
LEES OOK: Beste game muis kopen tips.
LEES OOK: Gaming stoel TOP 5 kopen tips

Gamestoel .com
Logo