Oculus Go review: de eerste standalone VR-headset

Wil je de Oculus Go kopen?

Oculus Go is in veel opzichten het begin van een nieuw tijdperk in virtual reality (VR). Het is een standalone apparaat, wat betekent dat het eindelijk het snoer van de pc heeft doorgeknipt dat nodig is om zijn oudere en krachtigere broer, de Oculus Rift, aan te drijven. De smartphone is uiteraard ook afgeschaft. Je zult niets in de Oculus Go plaatsen, behalve je gezicht als je de pluche headset opdoet.

Voor Facebook, de eigenaar van Oculus, is de Oculus Go een gloednieuwe manier om VR te ervaren. Het bedrijf noemt dit het meest laagdrempelige VR-product op de markt en ze liegen niet. Dit is een headset die je in wereld van VR laat stappen met weinig installatie en zonder geen flinke systeemvereisten. En dat alles tegen een redelijke prijs.

Als VR-hardware is de ervaring met de Go bijna net zo goed als de Oculus Rift. Je zult de een niet verwarren met de ander, maar we zijn voortdurend onder de indruk van hoe goed de VR van Go is. Vooral als je bedenkt dat alles wat nodig is om de headset aan te drijven in een klein grijs doosje op je gezicht zit.

Als je verder kijkt dan de moeren en bouten van wat je krijgt in het Oculus Go pakket, dan representeert deze headset een keerpunt voor VR. Dit is VR voor de casual gamer, de ontspannen consument van multimedia, de persoon zonder de tijd, geld of interesse in het opzetten van een pc om een hoogwaardige headset aan te drijven. Dit is VR voor iedereen.

Betekent dit dat mensen ineens massaal de Oculus Go gaan kopen, uitzinnig omdat ze eindelijk een headset kunnen kopen die iedereen kan gebruiken? Nee, zeker niet. Het potentieel is er echter voor mond-tot-mondreclame, voor individuen om een Go te proberen in een winkel en dat ze denken: “Ja, dit is iets wat ik leuk vind”. Of voor ouders en leeftijdsgenoten om er een te kopen als een verjaardagscadeau of kerstcadeau voor minder dan de prijs van andere headsets.

Nee, de nieuwe VR-revolutie zal niet van de ene op de andere dag plaatsvinden. De Oculus Go geeft echter aan dat deze er aankomt en snel.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Positieve en negatieve eigenschappen van de Oculus Go

 

Positief

  • Ervaring is bijna net zo goed als de Oculus Rift
  • Minimaal screen-door-effect
  • Premium apparaat voor een betaalbare prijs

Negatief

  • Zit zwaar op het gezicht
  • Licht komt door de bodem
  • Accu-oplaadtijd verhouding is niet ideaal

 

Ontwerp

Zodra je Oculus Go uit de doos haalt, heb je het gevoel dat je een apparaat vasthoudt dat ruim € 200 kost. Het ontwerp is strak en heeft een aantal mooie subtiele details. Het voorpaneel is bijvoorbeeld een iets andere tint grijs in bepaalde lichten.

oculus go 64gb review

Vergelijk prijzen nu bij:

De riemen zijn zacht en verstelbaar. Het is echter altijd een beetje onhandig is om zelf een VR-headset af te stellen wanneer je hem draagt. Hoewel de headset veilig aanvoelt op je hoofd, voelen we hem soms omhoog glijden. Hierdoor moeten we de headset weer naar beneden duwen of op een andere manier opnieuw aanpassen.

Zodra hij op je hoofd zit, voelt de Go ongelofelijk aan. De pluche binnenvoering is zacht en kussenachtig, maar heeft ook een luchtigheid. Oculus zei dat het de kledingindustrie heeft geraadpleegd bij het maken van de Go. Dit is duidelijk zichtbaar in het premium comfortgevoel van de headset.

Wat betreft het dragen van het apparaat, is het belangrijk om op twee dingen te wijzen. Ten eerste sijpelt er een behoorlijke hoeveelheid licht door de brug van de neus. Sommige mensen hebben echt last van lichtlekkage in VR, omdat het de inleving doorbreekt. Andere gebruikers zijn in staat om het na een tijdje te negeren of hebben er gewoon niet te veel last van.

Headset, controller en stekker

We hadden de neiging om te schommelen tussen de twee uiteinden van het spectrum;. Soms was het licht dat er doorheen sijpelde afleidend en andere keren waren we zo verwikkeld in een spel, dat we vergaten dat het er was. Het is moeilijk te zeggen hoe individuele gebruikers zullen reageren op lichtlekkage. Je bent nu echter wel gewaarschuwd dat de Oculus Go dit heeft.

Het tweede punt om op te merken over het dragen van de Oculus Go, is dat de gewichtsverdeling erg vooraan is. Het ligt precies op je bovenste jukbeenderen. Wanneer je hem een tijdje hebt gedragen, begint het dus een beetje pijn te doen. Net alsof je al te lang glimlacht.

We hebben nog geen headset gevonden met een perfecte gewichtsverdeling. Van de premium headsets op de markt heeft de HTC Vive tot nu toe het beste werk verricht. De Go die alles heeft wat je nodig hebt om VR in de doos op je gezicht te laten draaien, kan een zeer voorwaartse gewichtsverdeling hebben. Al met al is het een echter een comfortabele headset die goed aanvoelt om te dragen.

Oculus Go controller

Een leuke truc van de Oculus Go is hoe het audio integreert. In plaats van een ingebouwde hoofdtelefoon, zoals de HTC Vive Pro, zijn de plastic armen van de Go voorzien van spleten waarin de luidsprekers zijn ondergebracht. Deze ontwerpeigenschap helpt de headset om zijn samenhangend profiel te behouden.

Ook bevat de Go een 3DoF-controller. De controller voelt goed in de hand. We geven de voorkeur aan deze ten opzichte van de de Google Daydream View en Samsung Gear VR-controllers. Dit vanwege het ergonomische ontwerp en de responsieve bediening.

Je zal echter niet dezelfde hoeveelheid inleving als met de Oculus Touch controllers ervaren. Met Touch worden je handen in VR gebracht en de controllers volgen je hand- en armbewegingen. Dit is niet het geval met de Oculus Go controller. Het is niet veel meer dan een punt-en-klik afstandsbediening. Hij kan echter bewegen in de virtuele ruimte en dat doet hij heel goed.

Multiplayer games

In een Oculus Go spel genaamd Coaster Combat, gebruik je de controller als een pistool om op munten te schieten en deze te verzamelen. De controller voelde hier intuïtief aan en we raakten al snel verstrikt in de taak (wat hielp om lichtlekkage te vergeten).

Het is een spel als Coaster Combat waarin de Go-controller uitblinkt. Het gaat namelijk verder dan alleen het selecteren van dingen. De controller wordt een onderdeel van de virtuele wereld die je voor je ogen ziet.

 

Prestaties

De Oculus Go wordt uitgebracht in een ietwat interessante omgeving voor de virtuele realiteit. Althans in termen van de verwachtingen van de gebruikers. Met VR nog steeds in de relatieve kinderschoenen, wat moeten gebruikers verwachten van wat uitgebracht wordt als een relatief betaalbaar toegangspunt tot VR? En dan vooral als ze nog een van de dure hoogwaardige headsets moeten proberen.

oculus go review vr headset kopen

Vergelijk prijzen nu bij:

Ondanks het relatief lage prijskaartje legt de Go het vuur aan de schenen van zelfs de premium concurrentie. Hoewel het misschien niet de devotionele studiokracht van de Sony headset heeft, waren we geschokt toen we erachter kwamen dat het een vergelijkbare ervaring bood als de PlayStation VR headset toen de Go tot het uiterste werd geduwd.

De Go verhoogt de inzet voor iedereen die VR-hardware wil ontwikkelen. Als een standalone apparaat veegt hij de vloer met de Google Cardboard en zelfs zijn eigen neef (en ook door Oculus ontwikkelde), de Samsung Gear VR. Terwijl wat we nu mogen verwachten van duurdere headsets ook verandert.

Voordat we de verrassend indrukwekkende prestaties van de Oculus Go bespreken, is het echter belangrijk om te wijzen op de belangrijkste beperking. De Oculus Go maakt gebruik van een ‘Orientation Only’ bewegingssysteem. Met andere woorden, terwijl je je hoofd kunt draaien, een 360-graden wereld kunt bekijken en je controller erin kunt laten volgen, kun je niet door de virtuele ruimte bewegen.

Als er iets in de verte op het scherm gebeurt, zal het niet dichterbij komen door er fysiek naar toe te lopen. Noch zal het ‘in’ de ruimte voor je ‘leunen’.

Voetbalwedstrijd bekijken

Als zodanig heeft het meer weg van de cockpit van een gevechtspiloot, dan bijvoorbeeld de vrij gevolgde bewegingen van de HTC Vive of Oculus Rift. Het is echter evenzeer de moeite waard om op te merken dat de Go is ontworpen om een instappunt te zijn voor de VR-geïnteresseerden. Dus als ze nog nooit eerder een VR-headset hebben gebruikt, realiseren ze zich het extra-dimensionale element dat ontbreekt misschien niet eens.

Als je eenmaal in een spel of VR ervaring bent, is het echter moeilijk om de Oculus Go te bekritiseren. Volgen (binnen wat ondersteund wordt) is nauwkeurig en comfortabel, met weinig schokken dat anders de kans op onaangename misselijkheid zou kunnen verhogen.

Het 5,5-inch, 538 ppi-paneel (met een resolutie van 2560 x 1440) is indrukwekkend genoeg om het ‘screen-door’-effect van eerdere headsets bijna te elimineren. Oculus vertelde ons dat ze gebruik maken van een fast-switch lcd-scherm met de Go om een betere pixelvulling te hebben. Dit betekent dat de pixels simpelweg groter zijn en dus ook het screen-door-effect verminderd wordt.

Ook de bril voor het scherm lijkt beter dan die van de Oculus Rift. Deze had namelijk meer last van uitgesproken glans dan dat aanwezig is bij de Go. Het was een beetje lastig te installeren, maar de bijgeleverde brilafstandhouder was een welkome accessoire. Waardoor dit bril-dragende team een beetje meer ruimte kreeg om comfortabel onze eigen brillen te gebruiken.

Ingebouwd in de riemsteunen die aan weerszijden van je hoofd zitten, blijken de luidsprekers op de Go ook opmerkelijk nuttig te zijn.

Oculus Rooms

Hoewel ze geen vervanging zijn voor een kwalitatieve hoofdtelefoon, is het idee geweldig. Aangezien ze niet direct in je oren gaan, krijg je een gevoel van de omgevingsruimte in de echte wereld om je heen. Hierdoor stoot je minder snel tegen iets aan of wordt de kans op het missen van een deurbel verlaagd. Daarnaast worden onnodige kabels ook vermeden.

Ze missen de diepte van een paar goede oordopjes. Daarnaast kan het gebruik ervan in de buurt van vrienden ergernis veroorzaken door de geluidslekkage. Het is echter een comfortabele, probleemloze manier om zonder extra accessoires in de wereld van VR te springen.

 

Spellen en apps

Games en ervaringen op de Oculus Go zijn een gevarieerd geheel. Er zijn meer dan 1.000 apps, films, games en korte VR-ervaringen bij de lancering voor de Go. Het is een mix van gloednieuwe titels en aangepaste Rift en Gear VR-inhoud.

Oculus heeft een relatief open systeem voor het indienen van apps, waardoor de kwaliteit van elke ervaring varieert. Er is echter al veel moois om mee te spelen. Daarnaast hebben we liever de optie om minder goed afgewerkte titels te proberen dan helemaal niet.

oculus go betaalbare vr headset review

Vergelijk prijzen nu bij:

Of je nu in een cartoonachtige achtbaan op doelen schiet in Coaster Combat, op het podium springt tijdens een 360-graden concert in de MelodyVR app of lekker gaat zitten voor een rustig spel van het zeer populaire bordspel Catan in VR, de Oculus Go haperde zelden tijdens het spelen.

De laadtijden zijn misschien iets langer dan je zou willen. Als echter alle cilinders draaien, dan zien titels als sci-fi stealth-em-up Republique en space shooter Anshar Online er indrukwekkend uit. Zeker als je bedenkt dat er geen externe verwerking plaatsvindt. De Go heeft een Snapdragon 821-processor, dezelfde die in handsets als de LG G6 wordt aangetroffen.

Maar misschien wel het beste voorbeeld van de ambitie van Oculus met de Go, is de nieuwe Oculus Rooms app. Deze komt ook naar de Gear VR. Dit is een aanpasbare sociale ruimte waarin je kunt rondhangen met vrienden die rondzweven, schaken, foto’s delen en films kijken.

Bordspel catan

Het gevoel van ruimtelijke audio is uitstekend. Het is een indrukwekkende Ready Player One-achtige ervaring, om met een vriend van de andere kant van de wereld naar een film te kijken.

Naar de andere kant van de kamer verplaatsen en dan zien dat het scherm in de hoek van de virtuele woonkamer The Martian op de achtergrond afspeelt (in 3D zelfs), toonde hoe flexibel en krachtig gedeelde sociale ruimtes in VR kunnen zijn.

oculus go review handbediening

Het is vermeldenswaardig dat Oculus Rift spellen niet overgezet kunnen worden naar Oculus Go. Het idee is echter dat ontwikkelaars die al apps en games hebben gemaakt voor Gear VR, in staat moeten zijn om gemakkelijk versies voor de Go te bouwen.

Maar als een soort troostprijs ondersteunt de Go wel cross-platform spelen tussen de Oculus Rift en Gear VR. Je kunt dus spelen met vrienden die een van deze headsets bezitten terwijl je je Oculus Go draagt.

 

Accuduur

De accuduur is een beetje een zwak punt van de Oculus Go. Je krijgt ongeveer 2 uur gaming met 3 uur opladen. Of ongeveer 2,5 uur video volgens Oculus en dat komt min of meer overeen met onze ervaring.

oculus go review beste vr headset

Het is echter mogelijk dat je dat niet haalt als je veel VR-apps op de achtergrond downloadt terwijl je de headset gebruikt. Twee uur gebruik met drie uur laden lijkt erg slecht in de huidige wereld. Het zal vooral opvallen als de headset bedoeld is om gedeeld te worden binnen een huishouden.

Het is echter onwaarschijnlijk dat je zoveel tijd achter elkaar wilt doorbrengen in een VR-headset. Dus zo erg is het ook weer niet. Een film in één keer uitkijken zal echter net wel of niet lukken, wat jammer is.

We merkten ook een zeldzaam probleem op (dat we na verdere tests niet konden herhalen) waarbij de fps daalde toen de accu bijna leeg was.

Vooraanzicht Oculus Go

We geven het een voordeel van de twijfel. In combinatie echter met de manier waarop sommige apps bij het opstarten zeer kortstondig flitsten, suggereert dat er hier nog ruimte is voor een beetje optimalisatie.

Het is echter moeilijk om de prestaties van de Oculus Go te veel te bekritiseren. Voor een op zichzelf staande headset, die niet afhankelijk is van een externe voedingsbron of verwerkingseenheid, levert het een fantastisch diverse en toegankelijke VR-ervaring.

Het is geen Vive Pro, maar Oculus Go is het soort apparaat dat een paar jaar geleden nog onvoorstelbaar leek.

 

Conclusie

oculus go 64gb reviewDe Oculus Go stelt niet teleur. Hij biedt uitstekende VR die, hoewel niet zo goed als wat je op een pc-gebonden headset vindt, nog steeds meeslepend en plezierig is. Simpel gezegd, het hele Go-pakket werkt gewoon. Van het ontwerp en de inhoud tot de controller en graphics. Het is moeilijk om niet te glimlachen of soms gewoon verbaasd te zijn als je de headset gebruikt.

Hij is zo goed, dat je eigenlijk vergeet dat hij nergens aan vastgebonden is en volledig op zichzelf draait. Dit is geen perfect apparaat. Vaker wel dan niet konden we echter de gebreken door de vingers zien en echt genieten. De Go slaagt op vele niveaus en een gebied waar het echt uitblinkt is sociale VR.

Als je in Oculus Rooms bent samen met mensen halverwege over de wereld, is er een gevoel dat Oculus Go wordt gebruikt voor het beoogde doel. Sociaal is natuurlijk wat Facebook wil dat VR is. En het heeft schijnbaar de juiste formule gevonden met Oculus Go en Oculus Rooms.

Dan is er natuurlijk nog de prijs. Dit is geen goedkoop product. Ruim € 200 neerleggen voor pure entertainment doet en kan niet iedereen. Voor wat je echter krijgt met de Oculus Go, is de prijs moeilijk te bekritiseren. Dit is een premium product en zo voelt het aan vanaf het moment dat je hem uit de doos haalt tot het moment dat je hem van je hoofd haalt na een sessie in VR.

Handige reiscase

In plaats van het hebben van verscheidene concurrerende headsets, bekijkt Facebook VR als een spectrum. Degenen die een high-end ervaring willen kunnen kiezen voor de duurdere Rift. Terwijl degenen die iets meer casual of draagbaars willen, voor de Oculus Go en Gear VR kunnen kiezen.

De Go is echter meer dan alleen een gelukkige middenweg. Zoals we al hebben gezegd, vertegenwoordigt het een nieuw tijdperk voor VR. Eén die leuk, bedrieglijk krachtig en veel toegankelijker is dan alles wat ervoor uitgekomen is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Tags:

Gamestoel .com
Logo