Playseat Challenge review

Mijn eerste gedachte toen ik de Playseat Challenge ontdekte was: ‘Waarom had ik dit niet tijdens mijn studie tijd!?’ Ik had mezelf de vreemde opstellingen van tafels bij elkaar zetten, contragewichten, anti slip matjes en al die andere dingen die nodig waren om het spelen van mijn race sims een leuke (en veilige) ervaring te maken kunnen besparen. Sorry kamergenoot van toen dat ik niet een Playseat Challenge had, de perfecte, compacte, opbergbare race sim cockpit. Ach ze zeggen wel eens, beter laat dan nooit en daar ben ik het volkomen mee eens. Dus laten we eens een paar rondjes gaan racen.

De positieve en negatieve punten in één oogopslag

Positief

 • Makkelijk te verplaatsen en op te bergen
 • Kwalitatief en stevig ontwerp
 • Redelijk comfortabel (zie ‘negatief’)
 • Een droom voor racers met weinig ruimte / tijd

Negatief

 • Kantelt als je de standaard vergeet
 • Het stuur wiebelt een beetje
 • Niet ideaal voor lange race sessies

Vergelijk prijzen bij:

Playseat Challenge race stoel

 

Overzicht Playseat Challenge review

Geef vol gas in de Playseat Challenge race sim gamestoel! De stoel heeft een volledig inklapbaar frame voor een meer tijdelijke opstelling in je huis, game room of slaapkamer. Je kan hem makkelijk inklappen om in een kast te doen of onder je bed te schuiven wanneer je hem niet gebruikt. De gamestoel biedt dezelfde realistische Playseat ervaring die je gewend bent van dit merk. De Playseat Challenge heeft dezelfde geweldige functionaliteit als andere Playseat gamestoelen, maar een meer betaalbaar ontwerp en de stoel is makkelijker op te bergen. De stuur bevestiging kan je makkelijk op en neer bewegen om makkelijk in en uit te stoel te stappen en goed vast gezet worden voor een stabiele ondersteuning van je racestuur. Racepedalen klikken vast in de standaard om ze op hun plaats en op een ideale afstand te houden. Zodra je klaar bent met het racen kan je de Playseat Challenge makkelijk in elkaar klappen terwijl de hardware er nog steeds aan vast zit, om je volledige race sim opstelling makkelijk op te bergen. De alcantara suède bedekking geeft een stijlvolle uiterlijk en gevoel aan elke kamer en het stalen frame met poedercoating is volledig aanpasbaar en biedt ondersteuning voor nieuwe en oude spelcomputers, zoals de PS2, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox one, Wii, Wii U, Mac en PC.

 

Kenmerken en specificaties

Product kenmerken

 • Compatibel met PS2, PS3, PS4, Xbox 360, Xbox one, Wii, Wii U, Mac en PC
 • Compatibel met alle stuur en pedaal setjes op de markt
 • Gepatenteerde, universele, volledig aanpasbare stuur en pedaal standaarden.
 • Ergonomisch aanpasbare zitje met aanpasbare onderrug ondersteuning
 • Binnen een paar seconden neergezet en aangepast
 • Geweldige kwaliteit, stabiliteit en comfort
 • Makkelijk op te bergen door het unieke en gepatenteerde inklap ontwerp
 • Stuurtje en pedalen zijn niet inbegrepen

Specificaties

 • Aanbevolen lengte van de bestuurder: Minimum 120 cm – maximum 220 cm
 • Aanbevolen gewicht van de bestuurder: Minimum 20 kg – maximum 122 kg
 • Afmetingen (LxBxH): 136x54x96 cm
 • Afmetingen ingeklapt (LxBxH): 27x54x124 cm
 • Gewicht: 9 kg

Playseat Challenge gamestoel

Vergelijk prijzen bij:

 

Ontwerp

De Playseat Challenge is een beetje een kruising tussen een kuipstoel, tuinstoel en eettafel (wat eigenlijk een beetje klinkt als de eerder genoemde vreemde opstelling), maar uiteraard vele malen mooier en eleganter dan dat. De rugsteun heeft een kuipstoel uiterlijk en is bedekt met faux suède materiaal, wat zacht en comfortabel is (maar niet knoei vriendelijk).

Het zitje is comfortabel, maar als je wat langer bent (+187 cm), dan kan de voorwaartse hoek van de hoofdsteun een beetje agressief zijn. Dit kan je echter oplossen door de riemen een beetje losser te maken, zodat je stoel iets verder uit kan klappen en zodoende een meer natuurlijke houding hebt. Het zitje en de bekleding zit vast gemaakt tussen het frame, wat het een beetje een bungee gevoel geeft en ik comfortabel vond. Ik was enorm verrast hoeveel je de ergonomie kon aanpassen met behulp van de verschillende ondersteuningsriemen, aangezien de stoel een redelijk vaste geometrie heeft. Het voelt allemaal zeker weten niet super pluizig aan, maar het is voldoende comfortabel voor relatief korte racesessies. Dus als je van plan bent om de 24 of 48 uur van Le Mans te simuleren, dan is een andere cockpit van Playseat waarschijnlijk een betere keuze, of je hebt een hoop andere racers nodig om af te wisselen.

Het frame voelt stevig aan, de riemen zijn allemaal dik en het naaiwerk lijkt duurzaam. Zodra je zit heb je het gevoel dat je erg goed op je plaats blijft zitten, ook al heeft de Playseat Challenge een inklapbaar ontwerp en schommelde ik af en toe een beetje. Maar dit merk je alleen maar op als je er op gaat focussen en niet als je in je race zit en op de auto let.

Ik weet zeker dat een aantal zeer oplettende lezers (daar zijn er genoeg van) zich af vragen hoe je achter het stuur gaat zitten. Het antwoord is dat je de bevestiging naar de zijkant kan draaien, zodat je niet allemaal acrobatische stunts uit hoeft te halen om comfortabel te zitten. Een kleine standaard aan de zijkant kan uitgeklapt worden om er voor te zorgen dat de stoel niet omvalt wanneer je de bevestiging naar de zijkant draait. Het is simpel en effectief.

De hoogte van het stuurtje kan je niet aanpassen, maar je kan de hoek van de bevestiging wel aanpassen totdat dit comfortabel voor je is. De pedaalpositie kan je aanpassen met één sluitknop en de door pedalen te verschuiven totdat je goed zit.

Het belangrijkste kenmerk van de Playseat Challenge is hoe gemakkelijk en snel je de stoel in elkaar kan klappen om hem op te bergen onder je bed of in je kast. Als je van race sims houdt, maar weinig vrije tijd hebt, dan zal je dit zeker weten op prijs stellen. Je hebt de stoel super snel neergezet en net zo snel weer opgeborgen. Het ontwerp is waarschijnlijk vele keren aangepast om de juiste balans tussen aanpasbaarheid, vorm en afmetingen van het ingeklapte model te vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat Playseat een stoel heeft ontworpen die redelijk universeel comfortabel en aanpasbaar is, terwijl je deze nog steeds makkelijk neer kan zetten en op kan bergen.

Playseat Challenge

 

Conclusie

Al met al lijkt de Playseat Challenge een goede compromis te zijn tussen een race cockpit die makkelijk opgeborgen kan worden, terwijl nog steeds een goede ervaring en een redelijk niveau van comfort geboden wordt. Het is een perfecte balans voor gamers die graag een stuur en pedaal opstelling hebben, enorm genieten van de echte race ervaring, maar niet genoeg racen om grotere, duurdere en ruimte in beslag nemende stoelen aan te schaffen. De kwaliteit is zeer goed, van het stevige frame tot het dubbele naaiwerk. De aanpasbaarheid is indrukwekkend als je nagaat wat de Playseat Challenge allemaal aanbiedt, maar als je de aanpasbaarheid van een duurdere gamestoel gewend bent, dan vind je deze stoel mogelijk wat beperkt. Maar dat is eigenlijk ook een beetje het idee, om een simpelere, verplaatsbare en opbergbare race stoel te creëren die goedkoper is.

De Playseat Challenge is verkrijgbaar voor €199 en ik ben er nog steeds niet helemaal over uit of dat een goede prijs is. Aan de ene kant is het een stuk goedkoper dan de meer volledige race stoelen, zoals de Playseat Evolution die begint bij €299, maar aan de andere kant is €199 niet een onbeduidende hoeveelheid geld. Ik denk dat voor €150 of €175 de Playseat Challenge voor racers / gamers meer een impuls aankoop zal zijn. Dit is vooral waar wanneer je er rekening mee houdt dat je ook nog de hardware aan moet schaffen en zodoende kan het bedrag dat je moet investeren verdubbelen, wat het een lastige keuze maakt. Zou ik de race stoel gekocht hebben in mijn studie tijd? Ik denk dat ik flink zou moeten overwegen waarom ik niet beter door kan gaan met mijn vreemde opstellingen voor een goede race ervaring, maar uiteindelijk zou ik het denk ik wel waard vinden om de Playseat Challenge aan te schaffen. Maar als de prijs, zoals eerder gezegd, zo’n €150-175 was zou de keuze veel makkelijker geweest zijn. Al met al is de Playseat Challenge een kwalitatieve race stoel, met een goede balans tussen tegenstrijdige ontwerp uitdagingen en het geven van een betere race ervaring, zonder dat je te diep in de buidel hoeft te tasten en veel ruimte moet maken.

Vergelijk prijzen bij:

 

Gamestoel .com
Logo