Playseat Evolution review

Dit is zonder twijfel een luxe product voor de personen met het geld en de ruimte in hun huis, maar de Playseat Evolution is een race stoel die je race ervaring werkelijk naar nieuwe hoogtes brengt.

Playseat biedt de Evolution en Alcantara in zwart en wit met zwarte of grijze frames, maar ze zijn in principe dezelfde stoelen. Daarnaast bieden ze ook de PlaySeat Revolution wat in principe dezelfde stoel is als de Alcantara en de Playseat Evolution. Alleen het frame is een klein beetje anders, aangezien de stuurkolom aan het zitje vastzit en niet aan de standaard waardoor je meer beenruimte hebt.

Vergelijk prijzen nu bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 14/07/2024 7:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Playseat Evolution race stoel

We zullen in deze Playseat Evolution review daarom deze drie modellen als één zien, naast een aantal gelimiteerde edities gebaseerd op de Playseat Evolution / Alcantara stoelen, zoals de Forza Motorsport stoel. De volgende edities zijn momenteel beschikbaar, alhoewel er ook modellen zijn die niet meer geproduceerd worden of die mogelijk in de toekomst uitkomen samen met de release van nieuwe games:

 • Evolution
 • Alcantara
 • Topgear
 • Tom Coronel
 • Tim Coronel
 • Gran Turismo
 • Revolution
 • Forza Motorsport
 • WRC

De positieve en negatieve punten in één oogopslag

Positief

 • Ziet er geweldig uit
 • Uitstekende afwerking
 • Veel aanpassingsmogelijkheden voor iedere lengte

Negatief

 • Zou comfortabeler kunnen en mogen zijn
 • Kan na een tijdje gaan kraken
 • Seat slider en matje niet standaard inbegrepen

Kenmerken

 • Aanpasbaar metalen chassis
 • Makkelijk gedemonteerd en opgevouwen om hem op te bergen wanneer je de stoel niet gebruikt
 • Compatibel met alle consoles en stuurtjes die beschikbaar zijn op de huidige markt
 • Superieure productie kwaliteit, stabiliteit en comfort
 • Leren uitstraling en gevoel van het vinyl
 • Gebruikt door professionele racers en gamers

Playseat Evolution Review

Wij kregen de mogelijkheid om de zwarte Playseat Evolution uit te proberen en speelden met het Forza Motorsport en Revolution model. Van dichtbij springt het Forza Motorsport er echt uit met de stickers en afwerking, maar de andere zijn net zo indrukwekkend als je van standaard race stoelen houdt. De witte ziet er in onze ogen beter uit dan de zwarte, maar als je van plan bent om de Playseat Evolution vaak te gebruiken, dan zal het zwarte model viezigheid en gebruikssporen beter verbergen, waardoor de race stoel er altijd gaaf uit zal zien. Afgezien van de esthetica zijn de race stoelen echter hetzelfde op het gebied van kwaliteit en kenmerken.

Playseat Evolution specificaties

Playseat raadt de volgende lengte en gewicht aan:

 • Aanbevolen lengte van de bestuurder: Minimum 120 cm – maximum 220 cm
 • Aanbevolen gewicht van de bestuurder: Minimum 20 kg – maximum 122 kg

De afmetingen van de stoel zijn 130 x 50 x 98 cm en je kan de stoel misschien in elkaar klappen, maar je zal daar zeker weten wel wat ruimte voor nodig hebben. Maar het is zeker weten een mogelijkheid om de stoel in je huis opgesteld te laten staan (zolang je vriendin of moeder dat toelaat), aangezien de stoel er zo goed uit ziet dat bezoekers er eerder door geïntrigeerd worden in plaats van dat ze er door afgeschrikt worden.

Zodra je de stoel goed hebt ingesteld zal deze je gewicht en hoogte perfect ondersteunen. Als je redelijk lang bent, dan kunnen je knieën er mogelijk voor zorgen dat je het stuurtje iets hoger moet zetten dan dat je zou willen, maar dit zal je race ervaring zeker weten niet belemmeren.

Playseat Evolution kopen

Doos en assemblage

De Playseat Evolution wordt geleverd in een goed verpakte binnen en buiten doos met Playseat labels. In de doos zal je de in elkaar gevouwen stoel en de gedemonteerde chassis en frame onderdelen vinden. Daarnaast zitten alle benodigde schroefjes, boutjes, instructies en garantie informatie in de doos.

Je kan alles erg makkelijk uit de doos halen en het duurde ongeveer 25-35 minuten om de Playseat Evolution in elkaar te zetten. Het is relatief simpel, maar het duurde iets langer, omdat we ook de aparte Playseat Seat Slider hadden, welke wederom makkelijk te monteren was.

Het is een beetje jammer dat de seat slider (hiermee kan je het stoeltje makkelijk verstellen, net als een autostoel) er niet standaard bij zit. Nadat verscheidene mensen de Playseat Evolution uit wilden proberen, wisten we zeker dat we er niet zonder hadden gekund, omdat we anders steeds het frame manueel aan hadden moeten passen.

We installeerde een Logitech Driving Force GT Gaming Wheel, welke perfect past en er als één geheel uit ziet met de Playseat Evolution. De bevestigingsplaat is groot genoeg voor de meeste racestuurtjes en alhoewel de Drive Force GT vastgeklemd kon worden, zijn er genoeg mogelijkheden om je racestuur vast te schroeven als dat nodig is.

Vergelijk prijzen nu bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 14/07/2024 7:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Nu gaan we door met het chassis. Zodra je de twee zijpanelen geassembleerd hebt om het chassis te creëren, kan je de frame onderdelen makkelijk vastmaken met handschroeven op 3 punten. De standaard net onder de stoel, de voetsteunen en de stuurkolom. Elke sectie kan verlengd of ingekort worden om de hoogte en lengte van iedere gebruiker te ondersteunen. Het is vervelend om de knop onder de stoel regelmatig los te schroeven voor lengte aanpassingen en daarom gaven we eerder al aan dat de seat slider een accessoire is die niet kan ontbreken. Maar als maar één persoon de Playseat Evolution zal gebruiken, dan kan je er mogelijk mee weg komen om de seat slider achterwege te laten.

Eén klein maar frustrerend minpunt is dat elke van de drie aanpasbare knoppen contact met het frame maken, waardoor er een flinke markering op de verf achtergelaten wordt. Het is een klein ontwerp foutje, maar het lijkt er niet op dat je er iets tegen kan doen. We probeerden om wat schuim tussen de contactpunten te doen, maar dit was totaal niet praktisch en deze raakten we uiteindelijk kwijt na veel aanpassingen.

Het inpakken en opbergen van de Playseat Evolution is erg makkelijk en je kan simpelweg het zitje en de standaard los maken van het frame, deze in elkaar vouwen en opbergen. Het frame moet je demonteren, maar zodra je dit gedaan hebt zou deze niet veel ruimte in beslag moeten nemen. Ons advies is echter dat je er voor moet zorgen dat je genoeg ruimte voor deze stoel hebt als je er aan zit te denken om één aan te schaffen. Ja je kan hem makkelijk opbergen, maar als je niet elke keer tijd wilt verspillen aan het aanpassen van de stoel aan je lengte en hoogte, dan zou je deze alleen maar in uitzonderlijke gevallen uit elkaar moeten halen wanneer je de ruimte nodig hebt.

Playseat Evolution gamestoel

Product kwaliteit en stevigheid

Zodra je zit krijg je echt het gevoel dat je in een echte race auto zit, van de hoogte, positie, tot de stand van je benen en positie van je armen. Het is net alsof je je eigen arcade racer in je eigen kamer hebt of nog beter, je eigen auto! De genaaide punten langs het zitje en de schouderkussens geven het gevoel dat de stoel rechtstreeks uit een race auto is gehaald. Het is zelfs zo echt dat een kleine markering op de achterkant aangeeft dat je de stoel niet in echte auto’s moet gebruiken!

Vergelijk prijzen nu bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 14/07/2024 7:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Zodra het frame op alle punten goed vastgeschroefd is vond ik deze erg robuust en stevig. De stuurkolom is zelfs wanneer je deze maximaal verlengd enorm stabiel wanneer je je stuurtje vastgemaakt hebt, zelfs de sterke force feedback van de Logitech Driving Force GT kon dit niet veranderen.

Er is een merkbaar gebrek aan ruimte voor je voeten, vooral als je een koppeling pedaal hebt en je rechter of linkervoet wil gebruiken om te remmen. Je kan de stuurkolom dichter naar het stoeltje brengen en verder weg van de pedalen om iets meer ruimte te creëren, zodat je andere pedalen kan gebruiken met je andere voeten. We hebben hier nooit echt problemen mee gehad, maar als je denkt dat dit mogelijk een probleem is, dan is de Playseat Revolution mogelijk een betere keuze, aangezien de kolom onder het stoeltje vandaan komt en niet vanuit het gebied van je voeten. Hierdoor is in en uit het stoeltje stappen weer wat lastiger, maar je hebt wel meer beenruimte.

Af en toe kraakt het frame een beetje wanneer er veel beweging in de stoel is of wanneer je in of uit het stoeltje stapt. Dit wordt zeer waarschijnlijk erger na een tijdje en dit komt door de constructie, maar het is een klein minpuntje waar wij mee kunnen leven.

Laten het nu eens over het zitje zelf hebben. Deze ziet er echt geweldig uit. Je kan gemakkelijk markeringen op het vinyl dat een leren uiterlijk heeft achterlaten, dus pas op met scherpe dingen aan je kleren of iets waardoor het in kan deuken. Knopen op je broek kunnen al een markering achterlaten. De stoel schoonmaken is echter heel erg simpel, je hebt alleen maar een vochtige doek nodig. Het kussen kan je uit het stoeltje halen, dus zodoende kan je net als bij een bank dit gedeelte ook stofzuigen. Achter de stoel zit het mechanisme om de stoel vast of juist los te maken als je deze op wilt bergen.

Mogelijk vind je dat het zitje niet comfortabel genoeg is voor lange game sessies en ik voelde dit zeker weten tijdens de lange afstand races in Gran Turismo 6. Lange tijd in dezelfde positie zitten zorgt mogelijk voor ongemak en je hebt het gevoel dat Playseat het kussentje iets meer had op kunnen vullen voor wat meer comfort. Maar over het algemeen is het zitje comfortabel en je kan altijd je eigen kussens gebruiken als het oncomfortabel begint te worden.

Extra’s

Zoals ik eerder ook al vermeld heb is de Playseat Slider een extra, al vinden we dat deze er standaard bij had moeten zitten. De frustraties van elke kleine aanpassing die je moet maken is de kleine investering (€39) zeker weten waard.

Naast de slider kan je ook een Playseat Gear Shift Holder en een Playseat Mat kopen, wat dat kleine beetje extra stijl aan je Playseat Evolution geeft. Zonder het matje heb je het gevoel dat de Playseat Evolution er incompleet uit ziet en daarom snappen we niet waarom deze er niet standaard bij zit. Het matje raakt na een tijdje ingedeukt door de Playseat Evolution en je kan hem niet makkelijk stofzuigen, maar de grip op gladde ondergronden is erg goed en je kan hem ook prima gebruiken op een tapijt. We vinden zeker weten dat het er geweldig uit ziet en zorgt er voor dat je Playseat Evolution er echt uitspringt. Het voorkomt dat je deuken in je tapijt en krassen op je laminaat krijgt.

De versnellingspook standaard is compatibel met de Logitech G25 en G27 force feedback stuurtjes en is makkelijk om te assembleren en aan te passen. We hoeven hier niet veel over te zeggen, aangezien het doet wat het moet doen en een must is voor iedereen met een aparte versnellingspook. Het maakt je race ervaring in de Playseat Evolution nog realistischer. Wederom is het jammer dat deze er niet standaard bij zit, maar is mogelijk een optionele optie om de basisprijs laag te houden voor de personen die niet een versnellingspook hebben.

Conclusie Playseat Evolution review

Afgezien van de kleine minpunten die voorkomen dat het een perfecte stoel is, zijn we erg tevreden met de Playseat Evolution en vinden we dat het een uitstekende aankoop is. Is het voor iemand die naast race sims ook graag andere games speelt? Ja zeker, zolang je de ruimte hebt kan het gebruikt worden als een algemene gamestoel en makkelijk opgeborgen worden. Zo niet dan is het alleen maar voor personen die voornamelijk race sims spelen op een console of de PC. Het geeft je de ultieme race ervaring in een aantal van de geweldige games die al beschikbaar zijn (vooral als je de cockpit camera gebruikt). Games zoals Project CARS, Gran Turismo, Forza en F1 zal je in de Playseat Evolution ervaren zoals ze bedoeld zijn. Dit is een must voor iedere race sim fan! De prijs van het standaard model begint bij €299 en kan gekocht worden op de officiële Playseat website. De speciale modellen, zoals het Forza Motorsport model zijn verkrijgbaar vanaf €399.

Vergelijk prijzen nu bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 14/07/2024 7:37 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
Gamestoel .com
Logo