Vertagear SL5000 review

Wil je de Vertagear SL5000 kopen? Lees dan deze review.

Vertagear werd door gamers en ingenieurs in het leven geroepen en hun gecombineerde ervaring beloofd te leiden tot nieuwe concepten voor gamestoel ontwerpen; concepten die zullen resulteren in bruikbare en begeerlijke producten. In juli 2015 lanceerde Vertagear zijn eerste gamestoel onder de Racing Series S-Line naam. Als vervolg hierop kwam de P-Line met extra ergonomische functies en later, in november 2016, werd de Gaming Series Triigger lijn van Vertagear geïntroduceerd. De S-Line maakt deel uit van de Racing Series en net als veel andere andere gamestoelen hebben deze modellen het ontwerp van de race-auto kuipstoel overgenomen. De S-Line bestaat uit drie modellen die ergonomische veranderingen en meer bieden. Elk model heeft een andere naam en heeft zijn eigen kleurcombinaties en structurele kenmerken, zoals welke rugverstellingen mogelijk zijn. Een consument kan kiezen tussen de SL2000, SL4000 of SL5000. In deze Vertagear SL5000 review zullen we het duurste model uitgebreid onder de loep nemen.

gamestoel review kopen vertagear sl5000

S-Line

Alle stoelen uit de S-Line serie hebben als hoofdkenmerk hun algemene vorm die je op één lijn brengt met je bureau en je in die positie houdt tijdens een spel- of typsessie. De rugleuning en de zithoeken van de SL5000 maken gebruik van een stalen frame en zijn gevuld met veerkrachtig schuim met een hoge dichtheid. De bekleding van de zitting en rugleuning is gemaakt van vlek- en waterbestendig kunstleer (PVC). Op het gebied van ergonomie krijgen we de basisfuncties die de meeste gamestoelen bieden.

De SL5000 heeft een ‘sobere’ zwarte carbon kleur en past bij de meeste gaming plekken en ook een professionele omgeving. De vijfspaaks onderstel bestaat uit metaal, heeft plastic speciaal gemaakte racewielen en is bestand tegen een gewicht van maximaal 150 kg. Of de SL5000 gamestoel een goede indruk achterlaat, zal je in deze Vertagear SL5000 review ontdekken.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Positieve en negatieve eigenschappen van de Vertagear SL5000

Positief

 • Redelijke prijs
 • Ademend pvc-leer; vlek- en waterbestendig
 • Goede bouwkwaliteit
 • Visuele details worden consequent toegepast
 • Uitzonderlijk dik stiksel
 • Veerkrachtig schuim met hoge dichtheid
 • Verstelbare afmetingen
 • Stevige wielen
 • Solide stalen frame
 • Kussens voor onderrug- en neksteun
 • 140° achterover leunen
 • 4D armleuningen
 • Gewichtslimiet van 150 kg
 • Accessoires voor personalisatie

Negatief

 • Zitting ligt relatief dicht bij de vloer
 • 2 jaar garantie
 • Ontbreken van een telescopische stofkap voor de gasveercilinder
 • Heeft geen ingebouwde onderrugsteun
 • Geen schommelmechanisme
 • Rugleuning kan niet helemaal naar voren bewegen

 

Belangrijke specificaties van de Vertagear SL5000

kopen vertagear sl5000 review gamestoel

 • Zittingbreedte: 56 cm
 • Totale hoogte (incl. onderstel): 1305-1405 mm
 • Breedte van de rugleuning (schouderhoogte): 51 cm
 • Breedte van de rugleuning (onderrug): 53,5 cm
 • Rugleuning verstelbaarheid: 80° – 140°
 • Verstelbaarheid van de armleuningen: ja – 4D (omhoog/omlaag, links/rechts, voor/achter, draaibaar)
 • Gasveer: klasse 4
 • Maximaal gewicht (gebruiker): 150 kg
 • Afmetingen van Pakket: 83 x 72 x 37,5 cm
 • Nettogewicht (stoel): 24,7 kg

Verpakking en inhoud

Het pakket is vrij groot met afmetingen van 83 x 72 x 37,5 cm en weegt meer dan 28 kg. Het pakket dat we ontvingen was helaas hardhandig vervoerd, maar de inhoud binnenin was niet beschadigd.gamestoel kopen vertagear sl5000

Inhoud

In de doos is de inhoud netjes geordend en goed beschermd. De bundel bevat onder andere een gasveer en het kantel-/hoogteverstelmechanisme, welke beide in kartonnen dozen zitten.

De bundel bevat het volgende:

 • Rugleuning
 • Zitgedeelte van de stoel met twee armleuningen voorgemonteerd
 • Nek- en onderrugsteunkussens
 • Kantel/metalen onderstelframe, hoogteverstelmechanisme
 • Klasse 4 gasveer
 • Stille zwenkwielen (5x)
 • M8 inbussleutel
 • Bevestigingsschroeven (x4)
 • Gebruikershandleiding (12 pagina’s)

De handleiding is geïllustreerd en geschreven in acht verschillende talen.

Eerste indruk van de Vertagear SL5000

De Vertagear stoel is bekleed met vlek- en waterbestendig PVC-leer, dat Vertagear omschrijft als “ademend” en “open-cellig”. Of de poriën zweet zullen verminderen of de temperatuur zullen beperken is iets wat we tijdens deze Vertagear SL5000 review gedurende lange werk- gamesessies vast zullen stellen.

We merkten tijdens deze Vertagear SL5000 review direct de zwarte kleur en dikte van de schuimkussens van de rugleuning en zitting op toen we de plastic verpakking verwijderden. De volledig carbon zwarte bekleding maakte meteen een serieuze eerste indruk. De SL5000 kan in twee categorieën worden onderverdeeld: de sportauto kuipstoel uitstraling maakt hem zeker weten een gamestoel, maar gezien zijn ingetogen uitstraling kan hij ook prima in een kantoor geplaatst worden. De dikke stiksels en zwarte uitstraling zorgen ervoor dat de stoel erg lijkt op de premium bureaustoelen die je in een directiekantoor tegenkomt.

gamestoel kopen vertagear sl5000 review

 

Assemblage van de Vertagear SL5000

We raden aan om de handleiding tenminste een keer volledig door te lezen. Zelfs als je in het verleden al een hoop stoelen in elkaar gezet hebt, is de kans altijd groot dat je per ongeluk iets over het hoofd ziet. Mocht je iets missen, dan kan dat er heel goed toe leiden dat je de stoel weer uit elkaar moet halen en helemaal opnieuw moet beginnen. Vertagear biedt ook een assemblagevideo waar je minstens één keer naar moet kijken voordat je deze stoel in elkaar zet.

We beginnen met het losdraaien van vier schroeven onder de zitting om het metalen onderstelframe (kantel-/hoogteverstelmechanisme) erin te steken. Je dient een rode beker uit de gasveer te verwijderen om het hoogteverstelmechanisme goed te laten functioneren. Daarbij wordt de hydrauliek op het metalen basisframe onder de zitting geplaatst.

vertagear kopen vertagear sl5000 review

Vervolgens druk je de zwenkwielen in het vijfspaaks metalen onderstel – druk ze er stevig in en plaats de rugleuning. Lijn vervolgens de metalen beugels van de zitbasis uit met de gaten in de rugleuning. Een interessant iets dat de assemblage makkelijker voor ons maakte, is het gepatenteerde mechanismestructuur van Vertagear. Voor een eenvoudigere montage en een snelle installatie door één persoon heeft Vertagear een “inschuifbaar” ontwerp geïntegreerd, waardoor de rugleuning in de metalen beugels kan worden geschoven. Om de rugleuning later vast te zetten, moeten twee schroeven in de gaten aan weerszijden van de rugleuning worden gedraaid.

Er zijn in totaal acht schroeven die vastgeschroefd moeten worden: vier aan de onderzijde van de zitbodem voor het kantelmechanisme en twee aan weerszijden van de rugleuning. Het enige gereedschap dat je voor de assemblage zult gebruiken is de M8 inbussleutel die Vertagear meegeleverd heeft.

vertagear sl5000 goedkope gamestoel kopen

 

Verschillende uitvoeringen van de Vertagear SL5000

De Vertagear SL5000 is verkrijgbaar met verschillende kleurenaccenten. De kleur van de stoel die wij bestelde is carbon zwart, met een opvallende streep die door de zitbodem en helemaal tot aan de rugleuning loopt. De ander kleuren zijn wit, groen, rood en blauw.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Positieve en negatieve eigenschappen van de Vertagear SL5000

Bekleding

De bekleding van de zitting is voorzien van geïntegreerde open cellen, bij de rugleuning echter niet. De SL5000 is gemaakt om je in een rechte positie houden; zodoende blijf je dus gelijkmatig in contact met beide delen. Als de open celstructuur inderdaad het zweet beperkt en de temperatuur reguleert, dan zouden we graag zien dat het op beide gebieden gelijkmatig wordt toegepast. Bij de S-Line gaat het om lichaamshouding en daarom vragen wij ons tijdens het maken van deze Vertagear SL5000 review af waarom het bedrijf de open celstructuur niet ook op de rugleuning heeft toegepast.

Arm- en rugleuning

De armleuningen zijn 4D, 480 mm lang, zwart en licht gevuld; ze zijn niet te zacht. Deze armleuningen lijken van goede kwaliteit te zijn. Hun hoogte en breedte is verstelbaar en de pads kunnen worden gedraaid, ingetrokken en zijdelings worden aangepast voor meer subtiele breedte aanpassingen. Hun hoogte vanaf de vloer varieert van 645-830 mm.

De rugleuning lijkt breed. Hij is 510 mm breed en 840 mm lang. De totale hoogte van de stoel vanaf de vloer varieert van 1305-1405 mm. Aan de voorkant lijkt de rugleuning uit twee delen te bestaan; een uitstekende plank en de zijsteunen. Dit is ook de eerste stoel die we tot nu toe hebben beoordeeld zonder geïntegreerde rits aan de achterzijde. Het lijkt alsof er een rits bestaat, maar die is er niet. Trek aan de plank van de rugleuning en je zult zien dat de vulling uit twee verschillende soorten schuim bestaat. De rugleuning en de zitgedeeltes zijn versterkt met een stalen frame en bestaan uit dikke, dichte schuimkussens voor een zacht gevoel.

gamestoel goedkoop review vertagear sl5000
Zitgedeelte

Ook het zitgedeelte lijkt met 56 cm diepte en 390 mm breedte breed en stevig. De de hoogte van de zitting varieert van 475-575 mm. Iedereen die deze stoel heeft getest tijdens deze Vertagear SL5000 review vond de maximale hoogte van de stoel vrij laag. De hoogte van onze bureaustoel is maximaal 820 mm en die van de SL5000 maximaal 550 mm, terwijl de armleuningen rond de 780 mm zitten. Het zitgedeelte bestaat ook uit twee verschillende delen: het zitgedeelte en de zijsteunen. De steunen houden je benen in een rechte positie, maar gezette gebruikers zullen het misschien een beetje ongemakkelijk vinden om in een andere zithouding te gaan zitten en vinden het misschien iets te strak om hun dijen.review vertageaar sl5000 best gamestoel

Nadat we de rugleuning en de zitgedeeltes hadden gemonteerd tijdens deze Vertagear SL5000 review, merkten we een spleet tussen de twee op. Het is zeker geen minpunt en blijkt eigenlijk heel nuttig te zijn. Om te beginnen glijden de riemen van het onderrugkussen makkelijker en de lucht die door het gat stroomt zorgde ervoor dat ons lichaam kon ‘ademen’ toen we in de stoel zaten.

Onder het zitgedeelte zit een metalen klasse 4 draagcilinder, die verantwoordelijk is voor alle hoogteverstellingen. De hoogteverstelling kan via een hendel aan de rechterzijde worden uitgevoerd.

Het vijfspaaks onderstel is gemaakt van een stevige aluminiumlegering. Elke rand is voorzien van een gegraveerd “V”-logo. De stille zwenkwielen zijn van kunststof. Het onderstel ziet er stevig uit en de wielen rollen makkelijk. Een dikke vloerbedekking zal mogelijk voor problemen zorgen, maar dat is standaard het geval bij dit soort wielen.

Deze stoel weegt in totaal 24,7 kg, wat de SL5000 een zwaargewicht maakt vergeleken met de concurrentie in deze categorie. Het hogere gewicht van de stoel speelt echter zeker een belangrijke rol bij het hogere ondersteunde gewicht van 150 kg, wat betekent dat gamers met zwaardere botten deze stoel ook kunnen gebruiken.

beste gamestoel vertagear sl5000 review

Er is meer dan één logo dat ons aan het merk van deze stoel herinnert. De eerste is aan de voorkant, op de hoofdsteun; een subtiele zwart-geborduurde Vertagear naam en logo. De stiksels zijn prachtig. Het stiksel ziet er over het geheel genomen mooi uit en lijkt dikker dan bij andere gamestoelen die we tot nu toe gezien hebben. Of het naaiwerk lang mee gaat hangt echter af van verschillende factoren; het materiaal van de draad (bijvoorbeeld katoen, rayon, enz.), de samenstelling (hoeveel vezelstrengen gebruikt zijn) en uiteraard het gewicht van de gebruiker.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Aanpassingsmogelijkheden

Een stoel grondig inspecteren houdt ook in dat naar de ergonomische eigenschappen gekeken moet worden. Een van de belangrijkste dingen waar we meestal op letten is of een stoel 360 graden kan draaien en dat kan deze. De twee meest verstelbare variabelen van deze stoel zijn de hoogte en de kanteling van de rugleuning. Deze variabelen kunnen worden ingesteld met hendels aan de rechterkant van de zitgedeelte.

gamestoel kopen vertagear sl5000 review

De hoek tussen de rugleuning en het zitgedeelte is traploos verstelbaar door aan de daarvoor bestemde hendel te trekken. Je kunt tussen de 80 en 140 graden kiezen. De hoogtehendel is een vlakke rechthoek en heeft een dubbele functie, omdat hij ook de ontgrendeling/vergrendeling van het kantelmechanisme regelt. Wanneer de hendel naar buiten wordt getrokken, is deze ingesteld op ‘ontgrendeld’. Ingedrukt is hij ingesteld op ‘vergrendeld’. Af en toe bleef de hendel door de veer niet goed op zijn plaats zitten. Het “V” logo van Vertagear siert ook deze hendel.

Een gebruiker kan de kantelweerstand ook aanpassen door gebruik te maken van een draaiknop onder het zitgedeelte. We vonden de standaardinstelling wat stijf. De hendels zijn optimaal gepositioneerd. We hebben geen schommelmechanisme gevonden.

 

Ondersteuning van de nek en onderrug

De onderrug- en nekkussens zijn meegeleverd om de ergonomie van de stoel naar wens te kunnen aanpassen. Een goede onderrugsteun moet echter zowel verticale als diepte instelmogelijkheden bieden. De nek- en onderrugkussens zijn gewikkeld in PVC-leer.

review beswte gamestoel vertagear sl5000
Het kleinere kussen is voor ondersteuning van de nek, bestaat uit traagschuim en heeft een geborduurd “V”-logo. Het grotere kussen is voor de onderrug en heeft in het midden het geborduurde logo van Vertagear. Beide kussens klik je vast via een mechanisme dat hopelijk naar behoren zal blijven werken – de tijd zal het leren, maar we ervoeren hier geen problemen mee tijdens deze Vertagear SL5000 review. Het onderrugkussen is ook in twee verschillende richtingen verstelbaar door de klikbare bevestigingen – naar boven en naar beneden, waardoor deze je onderrug optimaal ondersteunt.

 

Gebruikerservaring

De SL5000 is bekleed met ademend PVC-leer, waardoor zweet een beetje wordt verminderd. We hebben deze stoel vele uren getest – tijdens realistische omgevingsomstandigheden. Omgevingstemperaturen spelen uiteraard een grote rol bij het testen van een gamestoel. Op de zwarte bekleding konden we geen vet of zweet vinden.

We hebben tijdens deze Vertagear SL5000 review meerdere gebruikers gevraagd naar hun ervaringen met deze gamestoel. Ze vonden dat de zwenkwielen over het algemeen vrij stabiel zijn in vergelijking met die van andere stoelen in dezelfde werkruimte. De zit- en rugleuningzones zijn ook breed genoeg voor normale gebruikers en zacht dankzij het veerkrachtige schuim met hoge dichtheid. Aangezien deze stoel echter is uitgerust met een volledig stalen frame en een maximale belasting van 150 kg heeft, hadden het zitgedeelte en de rugleuning iets breder moeten zijn, zodat gezette gebruikers er gemakkelijker gebruik van kunnen maken.
vertagear gamestoel vertagear sl5000 review

Bijna alle gebruikers vreesden dat de verhoogde randen aan de zijkanten zouden leiden tot een claustrofobisch gevoel. In het begin voelden ze zich een beetje beperkt door de stoel, maar na verloop van tijd vonden ze het zitten op de SL5000 vooral comfortabel, omdat ze een betere lichaamshouding hadden aangenomen.

Het nekkussen is vrij klein en zacht. De rugleuning kan voor kleinere gebruikers te hoog zijn, waardoor het nekkussen onbruikbaar wordt. Het onderrugkussen is daarentegen groot genoeg, maar niet zo zacht. Als het wat zachter was, zou het precies goed aanvoelen.

Als een gebruiker van personalisatie houdt, zijn er een overvloed aan accessoires te vinden op de website van Vertagear. De zwenkwielen kunnen worden vervangen. Een antibacterieel Vertagear kussen dat geuren weerstaat kan ook worden gekocht, of men kan gewoon het kussensloop kopen voor een beetje extra luxe.

 

Conclusie van de Vertagear SL5000 review

Wanneer je deze gamestoel koopt zullen het kuipstoel ontwerp, het volledig carbonzwarte kleurenschema en de uitzonderlijk dikke stiksels zeker de eerste dingen zijn die je op zullen vallen. We willen nogmaals bestempelen dat het ontwerp van deze gamestoel vergelijkbaar is met de concurrentie. Het lijkt erop dat deze dominante trend aanhoudt. Het volledig zwarte kleurenschema past echter goed in zowel game- als kantooromgevingen.

De zit- en rugleuninggebieden hebben de typische afmetingen van dergelijke gamestoelen. Het zitgedeelte is in onze ogen echter aan de lage kant. Beide zijn gemaakt van polyurethaanschuim met een hoge dichtheid (koudschuim) en zijn dus beide zacht. Ze zijn bekleed met waterafstotend en vlekbestendig PVC-leer.

gamestoel review vertagear sl5000 review

De SL5000 van Vertagear heeft een nettogewicht van 24,7 kg en kan een gebruiker tot 150 kg ondersteunen, wat een behoorlijke prestatie is. De S-line serie wordt aanbevolen voor gebruikers die willen werken aan een gezonde lichaamshouding. Personen die een stoel enkele uren per dag gebruiken, hebben vaak verkorte spieren in hun heupgebied en hoewel sommigen beweren dat dergelijke uitlatingen puur speculatief en gebaseerd op de feiten zijn, kan men niet stellen dat een verkeerde lichaamshouding op de lange termijn tot rugproblemen zal leiden.

De SL5000 is uitgerust met ergonomische accessoires die ook door de meeste andere gangbare gamestoelen geboden worden en met een prijs van ruim €300 valt deze gamestoel halverwege het midden- en hogere segment. Een functie die we erg fijn vonden, was de gepatenteerde “inschuifbare” rugleuning die het in elkaar zetten van de stoel erg makkelijk maakt. Er wordt echter maar een garantie van twee jaar geboden, wat binnen de EU het minimum is. Of je meer wilt betalen voor een langere garantie is natuurlijk helemaal aan jezelf, maar persoonlijk verwachten we voor deze prijs een garantie van minimaal drie en het liefst vijf jaar.

Afgezien van dit kunnen we echter zeggen dat we een positief gevoel over hebben gehouden na deze Vertagear SL5000 review en kunnen deze stoel zeker aanraden, zolang de garantie van twee jaar natuurlijk niet een probleem voor je is.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Tags:

Gamestoel .com
Logo