PC gaming chair nodig? Dit zijn de beste

Hoeveel maak je vrij voor een nieuwe stoel wanneer je het budget voor je PC systeem vaststelt? Waarschijnlijk een stuk minder dan wat je uitgeeft voor je grafische kaart, maar overweeg eens hoe cruciaal de pc gaming chair voor je algehele ervaring is. GPU’s komen en gaan, maar een goede pc gaming chair kan een decennium meegaan en je zal niet snel een upgrade naar ruggengraat 2.0 krijgen. Het is dus logisch dat je je origineel goed verzorgt. Met dat in het achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar de beste pc gaming chair voor lange sessies door met een ergonoom te praten en al het personeel heeft maanden achter elkaar verschillende stoelen getest en onderzocht.

 

Onze aanbevolen pc gaming chair

Office Master OM5

De plus- en minpunten in één oogopslag

 • Past zichzelf slim aan op de manier hoe je zit, zonder dat je zelf iets hoeft te verstellen.
 • De kwaliteit voelt net zo stevig en premium aan als de duurdere stoelen.
 • Als je liever zelf je zitpositie instelt, dan is de goedkopere Affirm een betere optie.

 

Office Master OM5 pc gaming chairOp het eerste gezicht lijkt de Office Master OM5 (€500) één van de frauduleuze producten van de pc gaming chair wereld. Het marketing materiaal omschrijft het als ‘een zelfwegende stoel die intuïtief reageert op een breed scala van lichaamsgewichten en -afmetingen, zonder dat je zelf iets in hoeft te stellen.’ Dit wil dus eigenlijk zeggen dat je je niet druk hoeft te maken over de hendels en knoppen die op andere stoelen zitten, deze pc gaming chair zal zonder problemen op een magische manier bepalen wat je achterwerk en je rug nodig heeft. Mijn scepticisme duurde echter niet lang, want als je het over de OM5 hebt, dan is zitten het geloven.

Dit zijn de onderdelen van de OM5 die je aan kan passen: de hoogte (heeft geen uitleg nodig), de ‘waterval’ rand van het voorste zitje, die je naar voren kan krullen als je dijen extra ruimte nodig hebben en de armleuningen, die je naar achteren en naar voren kan schuiven en richting je lichaam kan draaien. Waar al het slimme gebeurt is rond de heupen. Leun naar achteren, oefen een beetje voorwaartse druk uit en het zitgedeelte zal naar voren schuiven, terwijl de rugleuning naar achteren kantelt. Dit gaat allemaal erg soepel, omdat het allemaal bijna net zo functioneert als een bureaulade die je uitschuift. Het duurt even voordat je er aan gewend bent, maar het gaan van een recht op zittende werkmodus, naar ontspannen tijdens het spelen of kijken van een game wordt snel iets makkelijks.

Wat ik het beste vind van de OM5, afgezien van het feit dat je niet veel tijd hoeft te verspillen om het juiste gevoel te krijgen, is dat de natuurlijke spanning in de rugleuning niet te strak en niet te los is. Het vereist precies de juiste hoeveelheid inspanning om het zitje en de rugleuning tegelijkertijd te verstellen en de pc gaming chair verstelde niks wanneer ik stil wilde zitten. Hoe meer tijd ik in de pc gaming chair spendeerde, hoe meer ik begon te genieten van de mogelijkheid om relatief vrij te bewegen. Ik maakte gebruik van de mogelijkheid door regelmatig naar achter te leunen, in plaats van lange tijd in dezelfde positie te zitten. Het is belangrijk om een pc gaming chair te zoeken die aanmoedigt om te bewegen en de OM5 doet juist dat.

Het frame is gemaakt van lichtgewicht aluminium en de rugleuning van PolyFlex en dit alles is robuust en indrukwekkend, waardoor het dichter bij de duurdere modellen komt dan de budget keuzes. De 12 jaar garantie laat ook het vertrouwen in de constructie zien. Er is ook genoeg ruimte om dingen naar je eigen smaak aan te passen, want je kan kiezen uit verschillende kleuren van de bekleding of je kan gaan voor leer. Er is ook een versie van de rugleuning beschikbaar voor langere personen.

De OM5 is onweerstaanbaar, omdat het je bijna high-end kwaliteit geeft voor een middenklasse prijs. Je hebt het gevoel dat je een geheim ontdekt hebt waar alleen stoel nerds iets over weten. We moeten echter ook opmerken dat één van onze testers de bewegende rugleuning niet fijn vond. Dus als je niet overtuigt bent door het trucje van ‘kijk mam, zonder hendels!’, overweeg dan als alternatief de nieuwe Affirm serie van Office Master (€430), die meer conventioneel is. Dit is ook een uitstekende en ergonomische pc gaming chair, maar ik vind hem iets minder speciaal dan de Office Master OM5. Maar als je graag de controle wilt hebben over hoe je dingen instelt, dan is de Affirm een betere en iets goedkopere optie.

 

Onze aanbevolen budget pc gaming chair

Office Star ProGrid Back Managers Chair

De plus- en minpunten in één oogopslag

 • Biedt net zoveel aanpassingsmogelijkheden als de veel duurdere stoelen.
 • Comfortabel zitje en mazen rugleuning.
 • Armleuningen voelen goedkoop aan.
 • Je moet mogelijk veel aanpassen om het juiste gevoel te krijgen.

Office Star ProGrid Back Managers pc gaming chairMisschien heb je bijna je hele budget al gespendeerd aan een nieuwe GPU en nu heb je nog maar weinig geld over om een nieuwe gametroon te kopen. De budget afdeling roept je en we moeten eerlijk zijn dat het een intimiderende plek is. Je vindt er een hoop standaard uitziende stoelen met slechte klantrecensies. Je kan echter koopjes vinden, al zal je wel de kleine ditjes en datjes van je juweel moeten accepteren.

De reeks stoelen van Office Star zien er op het eerste gezicht niet echt spectaculair uit, maar de recensies van klanten zijn bijna altijd goed. Ik ben een fan van de ProGrid Back Managers Chair (€180), omdat het de aanpassingsmogelijkheden biedt die je meestal alleen maar bij veel duurdere modellen kan vinden. Met de ontmoedigende hoeveelheid hendels kan je de hoogte verstellen, de stoel naar achteren kantelen en het zitje naar voren en naar achteren schuiven. De rugleuning kan je ook naar boven en beneden bewegen en de armleuning naar voren en naar achteren, totdat je de perfecte positie hebt ontdekt.

In de praktijk spendeer je best veel tijd om je pc gaming chair zo in te stellen zodat je precies goed zit, waarbij het gevoel constant heel normaal is. Maar zodra je de juiste instelling voor comfort en ondersteuning hebt gevonden is het effect transformerend. Ik vond dat de tijd die ik kwijt was aan het verstellen niet veel verschilde van de middenklasse modellen van Office Master.

Uiteraard is de kwaliteit niet hetzelfde, vooral de plastic-achtige armleuningen voelen erg goedkoop aan, maar de mazen rugleuning is erg functioneel en het dikke schuimzitje bleek verrassend genoeg erg comfortabel tijdens lange sessies. Office Star heeft ook een model met een hoge rugleuning en één met een gedeeltelijk leren zitje en deze zijn niet veel duurder dat dit standaard model.

Er zijn een aantal minpunten, waarbij de eerst minimaal is. Tijdens het in elkaar zetten is één van de moeren die gebruikt wordt om het pneumatische verstel mechanisme van de stoel vast te zetten, zo gepositioneerd dat je deze niet op een makkelijke manier vast kan maken met een inbussleutel. Het is niet onmogelijk, maar onnodig vervelend.

Over het andere minpunt zijn we iets kritischer. Omdat de ProGrid precies op de juiste manier ingesteld moet worden voor de beste resultaten, wil je naderhand niet meer teveel met de hendels werken, omdat het best onhandig is om deze te gebruiken. Maar toen ik het zitje en de kanteling van de stoel precies zoals ik wilde had ingesteld, had ik een goede combinatie van veerkracht en ondersteuning van de rugleuning. Het feit dat je de ProGrid erg precies kan instellen maakt het een erg goede keuze en een erg moeilijke om te verslaan voor de prijs.

 

Alternatief: Ikea Markus

Ikea Markus pc gaming chairAls al dat knoppen draaien teveel inspanning voor je is om alleen maar te zitten, dan is de Ikea Markus (€200) een goed alternatief. Deze stoel met een hoge mazen rugleuning van de Zweedse gehaktbal handelaar is meerdere keren in tijdschriften vastgesteld als een sterke budget keuze.

Je kan bij dit model alleen de zithoogte en de kanteling verstellen. De rugleuning is echter een beetje te los wanneer deze niet vastzit, dus de kans is groot dat je volledig rechtop moet zetten wanneer je aan het werk gaat of een game wilt spelen. De armsteunen kan je helemaal niet aanpassen. Dit betekent dus dat je al comfortabel in deze pc gaming chair moet zitten in de standaard positie. Gelukkig is die kans erg groot. Er is een klein beetje bekleding in de rugleuning geweven om de onderrug te ondersteunen en deze biedt een goede en consistente ondersteuning. Vanwege het feit dat je bijna altijd rechtop zit, zal je bijna nooit gaan hangen. Er is ook net genoeg beweging wanneer je de stoel in een positie vastzet, zodat je je niet helemaal stijf voelt.

De stoel wordt geleverd met duidelijke instructies, 10 jaar garantie (alhoewel dit niet de normale slijtage dekt) en de kwaliteit van het gebruikte materiaal is indrukwekkend. Het frame is van aluminium en er zit leren bekleding op de armleuningen, hoofdsteun en het zitje, wat redelijk wijd is. Sommige personen zullen het gebruikte schuim mogelijk iets te hard vinden. Na een paar uur moet je wel opstaan, wat je uiteraard sowieso zou moeten doen, maar de Markus is niet bepaald pluche. Maar als je echter van de hoge rugleuning stijl houdt en niet veel geld over hebt, dan is het een prima optie.

 

Onze aanbevolen high-end pc gaming chair

Steelcase Gesture

De plus- en minpunten in één oogopslag

 • De meest comfortabele pc gaming chair waar we ooit in hebben gezeten.
 • De kanteling van de rugsteun biedt naast beweging altijd geweldige ondersteuning.
 • Stijlvol, excellente kwaliteit en levenslange garantie.
 • Duur
 • Geeft je het idee dat alle andere stoelen niks voorstellen.

Steelcase Gesture pc gaming chairDe Steelcase Leap is één van de meest iconische moderne stoelen, met een prijs die bij de prestaties past. Een paar jaar geleden werd deze stoel als de beste pc gaming chair gemarkeerd, maar ik geef voor verscheidene redenen de voorkeur aan de Steelcase Gesture (€1000). Als eerste is het gevoel, dat is gewoon geweldig. Deze pc gaming chair is vele malen duurder dan alle andere stoelen, maar ook al heb ik genoten van alle stoelen, elke minuut die ik in andere stoel spendeerde was tijd die ik liever in de Gesture zou spenderen. Beeld je eens in dat je achterwerk en de rug perfect in de grote handen van je god naar keuze rusten. Dat is het gevoel dat de Gesture je geeft. Onder de testers was de stoel ook wel bekend als ‘de droomstoel’.

Volgens Steelcase is de Gesture ontworpen als gevolg van het resultaat van een onderzoek, dat liet zien dat de stroom van nieuwe apparaten in de werkplek ervoor zorgde dat mensen in allemaal vreemde positie gingen zitten. De oplossing hier is vergelijkbaar met die van de OM5: Een rugsteun en zitje die meebewegen op basis van je bewegingen. Maar de OM5 beweegt echter in één boog van rechtop naar achter over gekanteld en de rugsteun van de Gesture kan ook nog op en neer bewegen wanneer je naar achter beweegt.

Het resultaat van dit is dat je altijd volledig ondersteund en comfortabel voelt. Als je last heb van rugpijn vanwege een slechte houding, dan zal dit direct oplossen wanneer je de Gesture gebruikt. Deze pc gaming chair heeft hetzelfde voordeel als de OM5, dat je zonder iets hoeft te verstellen kan veranderen van positie, maar de waarheid is dat de Gesture dit vele malen beter doet en zich in een totaal andere kwaliteitsklasse bevindt. Wat ook wel mag, aangezien deze pc gaming chair twee keer zo duur is.

Voor dit geld koop je echter een levenslange garantie en werkelijk uitmuntende kwaliteit. In een gesprek met onze ergonoom werd aangegeven dat het ergonomisch prima is om geen armsteunen te hebben, maar ze bieden uiteraard wel significant meer comfort en ondersteuning. De correcte positie is dat ze net de voorarmen aanraken en geen druk op de ellebogen uitoefenen. Dit kan je gemakkelijk bereiken met de Gesture, omdat de armsteunen verlaagd, naar de zijkanten en achter gekanteld kunnen worden op elke manier die je maar kan bedenken. Zonder twijfel het meest flexibele van alle stoelen die we getest hebben. Voor andere aanpassingen is er één knop om het zit gedeelte naar voren te schuiven en nog één die de spanning van de rugsteun aanpast. Net als al het andere van de Gesture werken deze gewoon perfect.

Afgezien van de prijs is er niks negatiefs over de Gesture te zeggen. De bekleding (waarbij je keuze uit 13 kleuren hebt en ook lederopties) is geweldig zacht en elk aspect van de stoel voelt als premium. Het heeft datgene dat alle geweldige ontwerpen hebben: je wilt de pc gaming chair gewoon constant aanraken. Interessant genoeg was een recensent van een tijdschrift niet echt te spreken over de Gesture, omdat deze persoon erg warm werd in de stoel. Hier hebben wij echter geen last van gehad.

Zou ik dit geld neerleggen voor een pc gaming chair? Zeker weten! Ik probeer zelfs al een manier uit te vinden om juist dit te doen. Met één nier kan je toch ook prima leven?

 

Alternatief: Herman Miller Mirra 2

Herman Miller Mirra 2 pc gaming chairDe Herman Miller Aeron is een wonderlijk ontwerp. De Mirra 2 (€800) heeft een vergelijkbare stijl en is een erg goed alternatief voor de Gesture, vooral als je een lichtere stoel met een mazen rugsteun wilt hebben in plaats van een schuim kussen. Met een ontgrendelde rugsteun geeft deze pc gaming chair een verrassende hoeveelheid kanteling, terwijl de gebogen, sponsige armsteunen veel fijner om op te rusten zijn dan de meeste andere modellen die we uitgeprobeerd hebben.

Je kan de prijs van de Mirra 2 naar beneden brengen door de armsteunen te verwijderen en andere mooie dingen zoals aanpasbare onderrug ondersteuning (de spanning aan de linker- en de rechterkant kan individueel aangepast worden met behulp van kleine hendels in de rugsteun). Hierdoor komt de prijs op zo’n €600 uit, wat net iets duurder is dan de OM5, maar wij raden niet aan om deze extra’s te verwijderen. De dingen die je weglaat zijn een essentieel onderdeel van de goede beoordeling van deze pc gaming chair.

Herman Miller Embody pc gaming chairAls geld geen probleem is voor je, dan kan je ook kiezen voor de Herman Miller Embody (€1200). Het uiterlijk laat duidelijk zien dat het een high-end pc gaming chair is, meer dan alle andere stoelen die we getest hebben. Als je de stoel van achteren bekijkt heeft de rugsteun een biomechanisch uiterlijk die niet zou misstaan in een Prometheus cockpit. Volgens de maker is de ‘Embody zou geavanceerd dat deze stoel je hartslag en stress verlaagt. Door de bloed- een zuurstoofstroom te stimuleren wanneer je er in zit.’

Dit kan ik niet bevestigen, maar het flexibele matrix ontwerp van de Embody biedt zeker weten uitstekende ondersteuning voor de onderrug. Het bovenste gedeelte buigt net als riet zodat het je in staat te stelt om eventjes naar achter te leunen en daarna weer rechtop te zitten. De geplooide bekleding dat gebruikt is voor het zitvlak blijft verrassend koel. De Embody is zonder twijfel een geweldige stoel, één van onze testers is er gek op, maar voor mij biedt de Gesture vergelijkbare kwaliteit voor een lagere prijs.

 

Conclusie

Er zijn uiteraard nog veel meer goede pc gaming chairs beschikbaar en uiteindelijk is het natuurlijk ook een beetje een eigen voorkeur. Sommige personen zitten prima in een budget pc gaming chair en hebben nergens last van en dat is natuurlijk prima. Andere personen hebben echter misschien een iets zwakkere rug, waardoor ze meer ondersteuning nodig hebben. Het is alleen erg belangrijk om te onthouden dat een goede pc gaming chair net zo belangrijk is als de configuratie van je PC. Je prestaties en je gezondheid zullen hierdoor verbeteren.

Gamestoel .com
Logo