Gaming muis kopen gids

Wanneer je een goede gaming muis kopen gaat wil je nooit meer terug gaan naar een standaard optische muis. In dit artikel zullen we een aantal tips en aanbevelingen vermelden welke gebaseerd zijn op onze ervaringen en het testen van meer dan 30 game muizen. Aan de hand van deze koopgids zal je de standaard marketing termen kunnen omzeilen en de perfecte gaming muis kopen kunnen.

Onze Gaming Muis TOP 5:

RangGame muis
1Razer Mamba
2Logitech G502 Proteus Spectrum
3Razer Deathadder V2
4Steelseries Sensei Raw
5SteelSeries Rival 300

 

Veel voorkomende features wanneer je een gaming muis kopen gaat

Over het algemeen geldt dat een muis die het label gaming muis heeft tenminste superieure precisie, tracking en controle biedt ten opzichte van een standaard optische muis (de soort die vaak als bundel meegeleverd wordt met een PC. Hieronder zullen we de meest voorkomende gaming muis features bespreken en aanbevelingen geven over welke wel en niet belangrijk zijn.

 

Geavanceerde DPI (dots per inch)

De resolutie van een muis wordt uitgedrukt in DPI of soms CPI (characters per inch). Om het simpel te houden betekent een hoge DPI dat de muis verder beweegt met minder bewegingen van je hand. Een lage DPI is goed wanneer je erg precies moet zijn, zoals tijdens sniping in een fps of het werken op een pixel niveau in een fotobewerkingsprogramma. Hogere DPI instellingen zijn goed voor snelle ren en schiet games of het werken op een grote monitor met een hoge resolutie, zodat je je polsen of muismatje niet verslijt door van de ene kant van het scherm naar de andere te bewegen.

De meeste standaard optische muizen hebben een vaste DPI van 800. Een gaming muis biedt vaak DPI instellingen tussen de 100 en 8200.

 

Meerdere DPI instellingen

Veel/de meest game muizen bieden meerdere (meestal 3-5) DPI instellingen. Goedkopere gaming muizen hebben mogelijk vaste instellingen die je niet aan kan passen, zoals 800DPI, 1600DPI en 2400DPI. De duurdere muizen geven je vaak de mogelijkheid om de DPI aan te passen in stappen van 25-100DPI, zodat je elke DPI instelling kan hebben die je wilt.

Een goede gaming muis kopen geeft je over het algemeen de mogelijkheid om met de druk op een knop de DPI instellingen aan te passen, zodat je snel kan schakelen tussen ‘snipe modus’ en ‘schiet op alles dat beweegt modus’.

Gaming Muis Kopen

 

Programmeerbare knoppen

Middenklasse en high-end game muizen hebben extra knoppen die geprogrammeerd kunnen worden om toetsaanslagen te vervangen of volledige macro’s op te slaan.

Je moet je er van bewust zijn dat in de featurelijst van zo’n beetje elke gaming muis de linker-, rechter, en middelste muisknop ook meegerekend worden als programmeerbare knoppen. Omdat het aanpassen van deze knoppen zelfmoord betekent in zo’n beetje elke game, moet je deze 3 van het totaal aangegeven aantal aftrekken, zodat je weet hoeveel programmeerbare knoppen je echt tot je beschikking hebt. Daarnaast hebben tweehandige muizen vaak 2 duimknoppen aan beide kanten van de muis, dus de knoppen aan de tegenovergestelde richting van je duim zijn zo goed als nutteloos.

 

Acceleratie

De acceleratie wordt uitgedrukt in G krachten, waarbij één G 9,8 meter per seconde is. De acceleratie beïnvloedt de mogelijk om je muis sneller te bewegen op basis van hoe snel je de muis beweegt. Een hoge acceleratie kan je bijvoorbeeld gebruiken met lage tot medium DPI instellingen om je meer precisie te geven wanneer je dat nodig hebt (bijvoorbeeld tijdens sniping) en snelle bewegingen wanneer je opgemerkt wordt. De acceleratie van zo’n beetje elke gaming muis is sneller dan dat wij kunnen bewegen, dus laat je niet verleiden door een erg hoge acceleratie.

 

Variabele polling rate

De polling rate wordt uitgedrukt in Hertz. Het refereert aan hoe vaak een muis input registreert. Hoe hoger dit getal, hoe vaak de muis naar input zoekt en dus hoe sneller de muis is. Normale muizen hebben vaak een polling rate van zo’n 125-150Hz, wat aangeeft hoe vaak per seconde de muis input rapporteert. Dit is snel genoeg voor het standaard desktop taken, maar niet voor games. Een gaming musi biedt veel hogere polling rates die op kunnen lopen tot 1000Hz.

 

Profielen & onboard geheugen

De meeste gaming muizen maken het mogelijk om profielen op te slaan, waardoor je snel kan schakelen tussen de verschillende configuraties voor verschillende games. Deze profielen worden vaak opgeslagen in het onboard geheugen van een muis. Profielen en onboard geheugen maken het mogelijk om op elke PC te spelen met de muis, zonder dat je daarvoor eerst essentiële software hoeft te installeren.

Sommige fabrikanten proberen echter nog een stapje verder te gaan. Een goed voorbeeld is Razer die Razer Synapse aanbiedt. Dit is een driver/firmware pakket waarmee je je Razer randapparatuur kan managen en configuratie in de cloud op kan slaan.

Beste Gaming Muis kopen

 

Aanpasbaar gewicht

Een minderheid van de game muizen worden geleverd met gewichtjes die je in de muis kan stoppen om het gewicht aan te passen.

 

Bedraad of draadloos

Game muizen zijn beschikbaar in bedrade en draadloze versies. Voorheen waren draadloze muizen erg slecht voor het spelen van games, aangezien ze veel lag hadden en dit betekent een zekere dood in erg snelle games. Door nieuwe technologieën is dit echter niet meer het geval en daarom kan je ook zonder zorgen een draadloze muis kopen. Het mooie is dat je bij de meeste game muizen kan schakelen tussen draad en draadloos en de muis aarzelt geen seconde tijdens dit schakelen.

 

Belichting

LED belichting is vandaag de dag standaard bij middenklasse en high-end PC randapparatuur. Het ziet er mooier uit en bij sommige muizen kan je de kleur zelfs aanpassen. Dit is grotendeels cosmetisch, maar kan toch praktisch zijn in sommige gevallen, zoals het vinden van je muis in het donker en bepaalde profielen koppelen aan specifieke kleuren.

 

Comfort

Bij een game muis kan je kiezen uit veel verschillende stijlen en afmetingen en ze zijn gemaakt van comfortabel materiaal, zoals rubber, getextureerd plastic en strak uitziende plastic. Vaak wordt gebruikt gemaakt van een combinatie van deze materialen.

Gaming Muis koopgids

 

Gaming muis kopen – Aanbevelingen

Een hoge DPI is niet zo belangrijk

SteelSeries (een populaire fabrikant van game muizen) bood vroeger gratis profielen van professionele gamers aan die je kon downloaden voor de Ikari Laser gaming muis. Het interessante was dat bijna alle profielen (met een paar uitzonderingen) DPI instellingen tussen de 800-1600 gebruikte, met een gemiddelde van 900-1200 DPI. Daarnaast gebruikte de meeste gamers drie of minder programmeerbare knoppen.

Wat we hieruit kunnen halen is dat alles hoger dan 2400-3200 DPI te snel wordt voor gaming, waarbij 3200 DPI zo’n beetje het praktische limiet is. Hogere DPI instellingen kunnen prima zijn voor algemeen PC gebruik (op grote beeldschermen met hoge resoluties), maar zorgen niet voor een betere game ervaring.

 

Acceleratie is nutteloos, polling niet

Het is onmogelijk om een muis sneller te bewegen dan 200 meter per seconde (20G), maar toch zijn er veel game muizen die een acceleratie van 50G of meer aanbieden. Een hoger getal betekent beter toch? Nou nee. Acceleratienummers zijn grotendeels nutteloos.

We kunnen echter wel een verschil voelen tussen 125Hz en 1000Hz. 125Hz voelt traag aan, dus wij zorgen er altijd voor dat onze game muis een polling rate van 1000Hz heeft.

 

Van profiel en DPI wisselen is erg handig

De mogelijkheid om te wisselen tussen DPI is erg handig voor het gamen, maar ook voor alledaagse computertaken. Het schakelen tussen DPI en profielen zou toegankelijk moeten zijn aan de bovenkant van de muis. Sommige muizen hebben deze knoppen aan de onderkant. Deze moet je vermijden, aangezien ze totaal niet praktisch zijn tijdens intense game sessies. Het hebben van tenminste drie instellingen is erg handig, zodat je kan schakelen tussen laag, medium en hoog.

 

Programmeerbare knoppen zijn je arsenaal

Programmeerbare knoppen zijn zeker weten erg handig om te hebben, zowel voor gaming als alledaagse office taken, maar meer betekent niet altijd beter. Zoals we eerder al aangaven werden in de profielen van professionele gamers maar een paar programmeerbare knoppen gebruikt en soms helemaal geen.

Muizen voor MMO’s gebruiken echter een arsenaal aan knoppen die vaak in een rij geplaatst worden. Designs met knoppen verspreid over de muis zijn erg goed voor algemeen gebruik. Je moet echter wel onthouden dat veel extra knoppen ze niet allemaal bruikbaar of bereikbaar maakt. Ergonomie en de afmetingen van je hand spelen een grote rol bij het bepalen hoeveel van de knoppen echt bruikbaar zijn.

Goedkoopste Gaming Muis

 

Aanpasbare gewichten: niet zo belangrijk

We zijn zowel voorstanders van zware muizen die robuust aanvoelen als muizen die erg licht zijn en makkelijk over onze muismat glijden. Sommige gamers hebben echter een voorkeur. Wij denken dat je je snel aan zal passen aan het gewicht van een muis en het aanpassen van de DPI en andere aspecten zullen daar ook bij helpen.

 

Comfort is super belangrijk

Alle geweldige features in de wereld zullen je niet helpen als je muishand verkrampt na een uur gamen. Comfort is belangrijk en hangt af van hoe je je muis vasthoudt, dus het is volledig subjectief.

Een groot deel van comfort is verbonden aan de materialen die gebruikt worden om te muis te fabriceren. Sommige voelen goed in je hand, andere niet. Rubber is gaaf, biedt een erg goede grip en blijft zelfs koel na een lange gamesessie. We zijn echt een fan van de getextureerde zijkanten en rubberen bovenkanten. Getextureerd plastic is ook niet slecht, maar glanzend plastic wel. Het enige voordeel van dit materiaal is dat het er mooi uit ziet.

 

Vergeet de software niet

Zo goed als alle game muizen (en toetsenborden) worden geleverd met software voor het programmeren, aanpassen en configureren van het apparaat. Razer, Roccat, SteelSeries en Logitech maken in onze ogen de meest intuïtieve, flexibele en makkelijk te gebruiken driver software. Mad Catz en Mionix komen hier ook bij in de buurt.

Corsair, Tt eSports, Coolermaster en Raptor gaming zijn een stukje verwijderd van deze zwaargewichten in de industrie. Dit zijn kleine gaming afdelingen van veel grotere bedrijven die niet zoveel op PC accessoires en randapparatuur focussen. Hiermee willen we niet zeggen dat hun software en hardware niet goed is, maar ze halen niet het niveau van de topmerken.

Goedkoopste Gaming Muis Kopen

 

Conclusie Gaming muis kopen

We hopen dat je aan de hand van dit artikel een goede gaming muis kopen kan. Deel zeker je ervaringen hieronder, zodat andere lezers hiervan kunnen profiteren. Veel succes!

Gamestoel .com
Logo